svatomartinská husa II.
Text dotazu
Dobrý den, předně Vám děkuji za odpověď, ale budu ještě zvídavá. Slyšela jsem od průvodkyně z cestovní kanceláře historku o Martinu Tourským, který měl převzít místo biskupa, místu se vzpouzel a proto se údajně schoval v husinci mezi husy, které ho však svým kejnáhním prozradily. A proto skončily na pekáči. Nevím zda to je pravda a zda původ tohoto spojení může pramenit odtud. Budu ráda za případné další informace.
Odpověď
Dobrý den, ano, Vámi zmíněný příběh o chlívku hus, do kterého se sv. Martin ze skromnosti schoval před muži, kteří mu šli nabídnout biskupský úřad, je jednou z uváděných legend, které se vztahují k sv. Martinu Tourskému.
Častěji se ovšem zobrazuje a připomíná legenda o plášti sv. Marina, o nějž se rozdělil s žebrákem.
Legenda o husím chlívku tedy mohla být do určité míry základem pro lidovou tradici pečení husy, založenou na racionálním důvodu (vyřazování nechovné drůbeže), právě v tento den.
* RULÍŠEK, Hynek. Postavy, atributy, symboly : slovník křesťanské ikonografie. 2., upr. vyd. [České Budějovice] : Karmášek, 2006. ISBN 80-239-7434-3.
* Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. 1.vyd. Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze a Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v nakl. Mladá fronta, 2007.
* VONDRUŠKA, Vlastimil. Církevní rok a lidové obyčeje aneb kalendárium světců a světic, mučedníků a mučednic, pojednávající o víře českého lidu k nim, jakož i o liturgii katolické. 1. vyd. České Budějovice : Dona, 1991. ISBN 80-85463-03-2.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2009 14:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu