Svatojánská noc, devatero kvítí, čičmud
Text dotazu
Dobrý den, součástí devatera kvítí je uváděn čičmudíček (tučmužík), což je rostlina - květina, kterou se mi nepodařilo dohledat.Jedná se o staročeský název nějaké rostliny. Můžete mi prosím poradit o co se jedná ?
Odpověď
Dobrý den, název čičmudíček není v publikacích o rostlinách a lidovém názvosloví rostlin uveden. Kniha "Byliny a jejich lidové názvy" ovšem osvětluje užívání pojmu "tučný mužík, mužíček" (tučmužíček). V lidové mluvě se tak říkalo netřesku (nejmenšímu a střednímu) a rozchodníku prudkému (ostrému). Jelikož například v seznamu devatera kvítí uvedeném v Českém lidu(
http://tyfoza.no-ip.com/ceskylid/html/knihy/ceskylid19/texty/0231-0463.htm)
je zmíněn rozchodník i čičmudíček (tučmužík), soudíme, že čičmudíčkem (tučmužíčkem) je v tomto případě spíše míněn netřesk.
Soupisy devatera kvítí se ovšem často značně liší. Například Zíbrtův článek:
Lidové zábavy, obyčeje a pověry na den sv. Jana Křtitele, uveřejněný taktéž v Českém lidu
(http://tyfoza.no-ip.com/ceskylid/html/knihy/ceskylid28/texty/0037-0072.htm)
uvádí následující byliny: černobýl, kapradí, třezalka (sv. Jana bylina), mateřídouška, rmen (heřmánek), máta, divizna, bazalka, libeček, dobrá mysl, majoránka, úročné koření (úročník), devětsil. Lidová kultura - národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska uvádí opět trochu jiné rostliny (dobromysl, horský jetel (vachta trojlistá), chrpa modrá, jitrocel, mateřídouška, šípková růže, řebříček aj.) Tuto rozmanitost při výběru bylin objasňuje encyklopedie takto: "při výběru květin rozhodoval hl. jejich počet (devět) a měly být utrženy na devíti či sedmi mezích (číselná symbolika).
Jejich druhy nejsou příliš stabilizovány, většinou to bývaly rostliny léčivé." (Lidová kultura, s.1004).
Použité zdroje:
* digitalizovaná podoba Českého lidu (Národní ústav lidové kultury):
http://tyfoza.no-ip.com/ceskylid/index.htm
* RYSTONOVÁ, Ida. Byliny a jejich lidové názvy. 1. vyd. Praha : Vodnář, 1996. ISBN 80-85255-82-0.
* Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. sv. 3. Věcná část O-Ž. 1.vyd. Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze a Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v nakl. Mladá fronta, 2007. ISBN 978-80-204-1713-8 (Mladá fronta : sv. 3 : váz.)
* LANGHAMMEROVÁ, Jiřina. Lidové zvyky : výroční obyčeje z Čech a Moravy. 1. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2004. ISBN 80-7106-525-0.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2009 10:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu