Svátky
Text dotazu
Dobrý den,
Téma mé maturitní práce je: Judaismus za ostnatým drátem - slavení svátků a oslav v koncentračních táborech, popřípadě v ghettu..
Chtěla jsem se zeptat, jestli Vaše knihovna obsahuje toto téma - praktikování židovských svátků v koncentračních táborech?? Nemohu skoro nic sehnat, a jestli můžu použít kartičku městké - ústřední knihovny k Vám a nebo si musim zřizovat novou.
Odpověď
Dobrý den,
knih, popřípadě článků, které by se věnovaly přímo slavení židovských svátků v koncentračních táborech, jsme v katalozích Národní knihovny ČR nenalezli mnoho.
Informace k danému tématu by mohla obsahovat kniha:
* CHLÁDKOVÁ, Ludmila. Modlitebna z doby terezínského ghetta = Prayer room from the time of the Terezín ghetto = Betraum aus der Zeit des Ghettos Theresienstadt = Chadar ha-tfila mi-tkufat geto Terezin. Terezín : Památník Terezín, 2007.
či anglicky psaná publikace:
* COHEN, Josh. Interrupting Auschwitz : art, religion, philosophy. 1st pub. London : Continuum, 2005. ISBN 0-8264-7735-6.
Nejvíce informací ke každodennímu životu v koncentračních táborech naleznete pravděpodobně v biografických vzpomínkových knihách. Publikací tohoto druhu byla vydána celá řada.
Jako příklad zde uvádíme knihu Sinaie Adlera:
* ADLER, Sinai. V údolí smrti. 1. vyd. Zavlekov : AgAkcent, 2004.
Sinai Adler byl synem rabína Šimona Adlera, který v Terezíně sloužil židovské obřady. Ve své knize popisuje každodenní život v Terezíně a později i v dalších koncentračních táborech.
Další publikace a zdroje k tématu:
* MAKAROVÁ, Elena. Univerzita přežití : osvětová a kulturní činnost v terezínském ghettu 1941-1945. 1. vyd. Praha : G plus G, 2002. ISBN 80-86103-54-4.
* ADLER, Hans Günther. Terezín 1941-1945 : tvář nuceného společenství. 1. vyd. souboru. Brno : Barrister & Principal, 2006-2007. ( 3 sv.)
* Denní rozkazy Rady starších a Sdělení židovské samosprávy Terezín 1941-1945. 1. vyd. Praha : Sefer : Institut Terezínské iniciativy, 2003. ISBN 80-85924-37-4.
* ARAD, Jicchak. Belzec, Sobibor, Treblinka : vyhlazovací tábory akce Reinhard. 1. vyd. Praha : BB/art, 2006.
* LAGUS, Karel. Město za mřížemi. 2., V nakl. Baset 1. vyd. Praha : Baset, 2006. ISBN 80-7340-088-X.
* REES, Laurence. Osvětim : nacisté a "konečné řešení". V Praze : Euromedia Group - Knižní klub, 2005. ISBN 80-242-1401-6.
* PAVLÁT, Leo. Zločin o židovském svátku Purim [článek]. Roš Chodeš. roč. 66, č. 3, (2004/5764), s. 17.
* http://www.koncentracni-tabory.estranky.cz/
Více dokumentů k tématu můžete nalézt v Online katalogu Národní knihovny: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborném katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc , popřípadě Jednotné informační bráně: http://www.jib.cz či s pomocí výběrové článkové databáze ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl.
Obrátit se můžete také na knihovnu Židovského muzea v Praze:
http://www.jewishmuseum.cz/cz/czlibrary.php či na Památník Terezín: http://www.pamatnik-terezin.cz/cz.
Čtenářský průkaz Městské knihovny v Praze v Národní knihovně ČR neplatí.
Pokud byste chtěla využít fondu Národní knihovny, je třeba si vyřídit průkazku Národní knihovny ČR v Hale služeb v Klementinu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_hala_sluzeb.htm ). Cena roční registrace činí 100,- Kč + 10 Kč zřízení průkazu.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2011 09:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu