svátkové právo
Text dotazu
Kde by prosím bylo možné získat znění zákonných předepisů: 21/1895, 125/1905, 184/1914, 403/1915, 376-1918, 377/1918. (za čísly neuvádím zkratky ř.z. nebo sb). Jedná se o svátkové právo. Jak to bylo se svátky (kdy - jakě) v letech 1938 - 1946 ? Byly v této době nějaké změny od stavu ze zákona 65/1925 sb. (v souvislosti s protektorátem, atd..) ? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, plné texty říšských zákoníků: Reichsgesetzblatt z let 1849-1918 nabízí rakouská internetová stránka ALEX - Historische Rechts- und Gesetzestexte Online: http://alex.onb.ac.at/ (Suche, Suche nach Jahr/Gesetznummer, Reichsgesetzblatt 1849-1918, Jahr, Gesetznummer). Zákon 21/1895 naleznete konkrétně na stránce:
http://alex.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=rgb&datum=18950004&seite=00000055
125/1905:
http://alex.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=rgb&datum=19050004&seite=00000277
184/1914:
http://alex.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=rgb&datum=19140004&seite=00000887
403/1915:
http://alex.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=rgb&datum=19150004&seite=00001114
376/1918 a 377/1918:
http://alex.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=rgb&datum=19180004&seite=00001005
Za 2. světové války se u nás, dle databáze ASPI, měnilo svátkové právo dvakrát, v roce 1942 a 1946.
V roce 1942 byl uveřejněn v č.160/1942 Sbírky zákonů na straně 1685 zákon
336/1942 Sb. o úpravě svátkového práva za války a v roce 1946 v č.106/1946 Sbírky zákonů na straně 1666 zákon 248/1946 Sb. o úpravě svátkového práva.
Plné znění zákonů je dostupné v databázi ASPI (v Národní knihovně ČR je přístup k databázi možný z počítačů Referenčního centra NK).
Další změna zákona proběhla v roce 1948 (78/1948 Sb.).
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 18:42
Dan Holubkov píše:
Neděle 11.06.2017 22:39
Pokud šlo tazateli o svátkové právo v českých zemích, sluší se dodat, že předpisy, publikované pod č. 376/1918 ř.z. a č. 377/1918 ř.z., již čs. právo nepřevzalo (nerecipovalo), protože byly v říšském zákoníku publikovány až 29.10. 1918. Jinak rakouský říšský zákoník vycházel i v češtině a Národní knihovna ČR jej má ve fondu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu