Svátek 1.8. - Věra
Text dotazu
V jakém kalendáři a v kterých letech byl svátek Věra 1.srpna? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme kalendáře z různých let, novější i starší, ale jednoznačnou odpověď o datu svátku Věra jsme nenašli. Nedá se totiž s určitostí říci, v kterém roce se změnil svátek z 1.8. na 8.10. a obráceně. Podle dostupných kalendářů některé roky slaví, resp. mohou slavit, Věry svátky v oba termíny.
Na ukázku vybíráme  roky  v různě dlouhém odstupu; procházet všechny roky od "nepaměti"  nemůže a ani nemáme všechny  kalendáře pro ta období:
Kalendář Československé republiky 1919. - svátek 8.10. Věra.
Kalendář republiky  1923. - svátek 8.10. Věra Kalendář republiky na rok 1924. - svátek 8.10. Věra (Jedná se vždy o kalendář český, v katolickém kalendáři bývá v ten den Brigita; ne v každém kalendáři je ale jak český, tak katolický kalendář. Pokud není Věra i 1.8., tak je tam v těch prvorepublikových letech Milíč z Kroměříže.) Velký rodinný kalendář na  rok 1934. - svátek 1.8. Věra, 8.10. Věra Z pozdějších let:
Velký rodinný kalendář českých zemědělců na rok 1942. - svátek 1.8. Věra, 8.10. Věra Rodinný kalendář 1948. - svátek Věra 1.8. i 8.10.
Kalendář českého zemědělce 1951. - svátek Věra 8.10.
Kalendář družstevní vesnice 1960. - svátek Věra 1.8. i 8.10.
Český lidový kalendář na přestupný rok 1960. - svátek Věra 1.8. i 8.10.
365. Kalendář čtenáře SNDK 1963. - svátek Věra 1.8. i 8.10.
Český lidový kalendář na obyčejný rok 1965. - svátek Věra 1.8.  i 8.10.
Český lidový kalendář na přestupný rok 1968. - svátek Věra 1.8. i 8.10.
Myslivecký kalendář 71. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1970. - svátek měla nositelka jména Věra 1.8. a zároveň  i 8.10. i  v roce 1971 Český lidový kalendář na obyčejný rok 1974. - svátek 1.8. Věra, 8.10. Věra V kterém roce ale zůstal v kalendáři pouze jeden termín svátku Věry, přesně nezjistíme. Zprvu jsme se domnívali,  že do roku 1970 byl svátek Věry vždy 1.8.; pak se jména posunula, nějaký čas měla Věra svátky dva a pak zase jen jeden, ale 8.října. Přesvědčili jsme se však, že tomu tak není.
Podoba, resp. úprava kalendária, se v tiskárnách připravuje za odborné účasti kalendářní komise, která při vydavatelství kalendářů pracuje. V ní jsou kromě představitelů jmenované organizace (Obchodní tiskárny, a.s., v Kolíně) jako poradci též zástupci MV ČR (civilněsprávního úseku), MK ČR, jazykovědci - onomastikové a další odborní spolupracovníci. ...
Zdroj:
Jak se bude Vaše dítě jmenovat? / Miloslava Knappová. 3. vyd. (dopl. a přeprac.). Praha : Academia, 1996. 358 s. ISBN 80-200-0591-9.
Věra svátek, jmeniny 8. října
Věra je slovanského původu a znamená "víra". Je taky možné, že se jedná o zkráceninu slovanského jména Věroslava.
Domácí podoby jména: Věruška, Věrka, Věrunka, Věrča, Věruna, Vera Jméno patří mezi nejoblíbenější jak u nás, tak po celém křesťanském světě.
Známé nositelky jména: Věra Čáslavská - česká gymnastka; Věra Chytilová - filmová režisérka; Věra Ferbasová - herečka; Věra Špinarová - zpěvačka V roce 2012 je 8. říjen pondělí, v roce 2013 bude 8. říjen úterý.
Zdroj: internet
Dotazy na změny dat jmenin v kalendářích v průběhu let jsme již několikrát zpracovávali, viz odkazy níže, z archivu služby Ptejte se knihovny:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/svatek/?searchterm=svátek
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/stanislav/?searchterm=svátek
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/pna001/tvorba-kalendaria-kdo-urcuje-kdy-ma-ktere-jmeno-v-kalendari-svatek/?searchterm=svátek
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.12.2012 12:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu