Svatební přípitek
Text dotazu
Dobry den,mame dvojjazycnou svatbu a s budoucim
manzelem chceme pronest pripitek,kazdy v jinem jazyce, tak aby tomu vsichni
rozumeli.
Poradte mi prosim co rici.
Dekuji
Odpověď
Dobry den,
poradit, co rici pri Vasi svatbe, pro nas neni jednoduche a myslim, ze nam to ani neprislusi. Nezname Vas ani ostatni svatebcany a prostredi, kde a jak zijete, co delate, jake mate konicky, z jakych rodin pochazite, kde se svatba bude odehravat, zda se obe strany jiz dostatecne znaji nebo se vidi vicemene poprve... Behem hostiny se obvykle pronaseji ruzne proslovy.
Vybirame z nekolika knih rady, ktere by Vam aspon trosku mohly pomoci.
Svatebni hostina nemuze zacit bez pripitku novomanzelum. Prvni pripitek podle tradice pronasi zenichuv svedek cili druzba, nebo hlavni organizator svatby. Jako druhy v poradi pripiji novomanzelum otec nevesty. Ostatni svatebcane mohou pronest pripitky mezi jednotlivymi chody. Neni-li na svatbe dostatek recniku, staci pripitek jeden.
Zdroj: SLUKOVA, Andrea. Svatba pruvodce pro zacatecniky i pokrocile. Praha:
Grada Publishing, 2001.
Hostinu obvykle zahajuje nevestin otec, pak mluvi zenichuv otec, posledni slovo ma zenich sam. Ten podekuje jmenem svym a sve choti rodicum, svedkum, event. ceremoniari a druzickam a mladencum za podporu.
Zdroj: BOGNEROVA-BADEROVA, Isabella. ABC svatby. Praha: Ivo Zelezny 1995.
Behem jidla dochazi na pronaseni proslovu a pripitku. Alespon nekolik by jich melo byt na pocest novomanzelu. Mit je budou otec nevesty, matka zenicha, pratele nebo pritelkyne - kdo zrovna ma chut a take se trosku pripravil. Pri takoveto udalosti  neexistuje zadny natlak.
Zdroj: Svatba. Nas velky den. Planovani. Slavnost. Start do spolecneho zivota. Praha:Ikar, 1995.
Ve vsech zdrojich jsou spise zminky o tom, ze pripitek pronasi otcove zenicha a nevesty. Chcete-li ale pronest pripitek Vy, musite se na to dobre pripravit. Pokud chcete sami pronest pripitek jako novomanzele, mohli byste vystupovat v roli hostitelu nebo hlavnich hostu. Hostitel ve svem pripitku privita hosty, popreje prijemny pobyt, podekuje, ze hoste prisli apod.  Dal byste mohli rici napr.:  nase rodiny se rozrostly, rodicove, neztratili jste ani dceru ani syna,  i kdyz si budeme budovat svoji rodinu, ty nase stavajici se zvetsily a jsme tomu radi, ...To jsou fakta, ktera se tykaji obou rodin, rodicu dcery i syna, at jsou z kterehokoli konce sveta.
Je treba dbat na to, aby projev byl nenuceny, vtipny, mel gradaci a pointu.
Nehovorte dele nez tri az pet minut. Ladislav Spacek radi: "Proslovy nikdy necteme, vyssiho ucinku dosahneme mluvenim spatra. Text si pisemne pripravime, ale naucime se ho zpameti...."
Cerpano z: SPACEK, Ladislav. Nova velka kniha etikety. Praha: Mlada fronta, 2008.
Zajimavou myslenkou jsou tzv. Svatebni noviny. Jejich priprava ale vyzaduje delsi cas a tymovou praci.
Uvadime v nich chronologii naseho zivota od narozeni po prvni rendez-vous az ke dni svatby, doplneno fotografiemi. Behem svatebni zabavy muzeme predcitat my nebo napr. svedci z  obou zivotopisu, doplnenych vzpominkami maminek, ruzne vtipne vyroky nebo  detske prihody, ...svatebcane se mohou dobre bavit. Kdyby bylo predcitani stridave v obou jazycich, kratce,  vtipne, jazyky by se mohly promichat a vic by se sblizily  obe strany hostu.
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.06.2010 08:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu