Svatá říše římská
Text dotazu
Zdravím, ve skole jsem jednou slyšela, ze někdo údajně řekl, ze “svatá říše římská nebyla ani svata, ani říše, ani římská”...chtěla bych se zeptat, jestli to vubec někdo řekl, kdo a proc..děkuji, uz mi to hrozne dlouho vrtá hlavou! :)
Odpověď
Dobrý den,
autorem tohoto výroku byl francouzský  filozof, básník, historik a spisovatel Voltaire (https://cs.wikipedia.org/wiki/Voltaire). Tato poměrně hojně diskutovaná věta měla být dle sekundárních zdrojů otištěna v jeho díle "Essai sur les Moeurs et l'Espit des Nations (1785)".
"Představa císařství se posouvala a měnila, pro různé lidi znamenala různé věci. Voltaire konstatoval, že Svatá říše římská nebyla nikdy svátá ani římská a nebyla ani říší; můžeme souhlasit s pochybností  o tom, že byla říší v geografickém slova smyslu, ale opomineme její důležitost, pokud si neuvědomíme, že impérium románům bylo v očích Otonů svátou a římskou říší."
(zdroj: BROOKE, Christopher Nugent Lawrence. Evropa středověku v letech 962-1154. Praha: Vyšehrad, 2006. s. 230. ISBN 80-7021-831-2.  Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:aa9cbea0-e688-11e8-9210-5ef3fc9bb22f)
Více se k tomuto tématu můžete dočíst v knize The Holy Roman Empire: A Historical Encyclopedia [2 volumes]
a v knize "The Holy Roman Empire 1495-1806".
Další články k tématu:
* https://www.respekt.cz/tydenik/2006/28/ve-hvezdach
* https://www.enotes.com/homework-help/sentence-voltaire-state-that-holy-roman-empire-465633
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu