svastika
Text dotazu
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat. Bohužel v tom teď mám zmatek. Skoro v každé knize o 2. světové válce přibližně o vzniku NSDAP jsem četla, že Adolfu Hitlerovi navrhl symbol nacismus hákový kříž jeho architekt A.Speer. A dnes jsem se dočetla v knize Nejkrutější tajné společnosti, že Hitlerovi navrhl jako symbol nacismus hákový kříž zakladatel Společnosti Thule Rudolf von Sebottendorf. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, v díle "Mein Kampf" se za autora vlajky s hákovým křížem označil Hitler sám.
Historici se ovšem kloní k názoru, že autorem vlajky byl zubař Friedrich Krohn, který velmi podobnou vlajku navrhl pro ustanovující shromáždění místní skupiny ve Starnbergu.
Hitler sám přiznává, "svastika se nacházela na mnoha projektech, jež navrhovali členové strany a "jistý dentista ze Sternbergu" předložil návrh vlajky, "který nebyl vcelku špatný a velmi se podobal mému".' (SHIRER, William L. Vznik a pád Třetí říše : historie hitlerovského Německa. 1. české vyd. Praha : Naše vojsko, c2006, str.25.)
"Ačkoli nebyl prvním, kdo jej (hákový kříž) navrhl jako partajní znak, zajistil jeho přijetí a učinil z něho hlavní ikonu antisemitismu. A byl to on, kdo rozhodl, aby na lícní straně směřoval doprava a nikoli doleva. Také rozhodl o jeho barevném provedení."
(SPOTTS, Frederic. Hitler a síla estetiky. 1. vyd. Praha : Epocha, 2007. str.59)
Svastika se poprvé objevila v Mezopotámii, nalezneme ji na předmětech ze starověké Troje, Řecka, Kréty, Tibetu, Japonska, Egypta, znali ji Mayové, Aztékové, Inkové a celá řada dalších národů a kultur.
Adolf Hitler vídal svastiku již od útlého mládí. "V roce 1890 byl založen německý gymnastický klub, který měl ve znaku svastiku ze čtyř písmen F. (...) Dalším místem, kde Hitler viděl svastiku, byla rakouská škola, kam v dětství chodil, v benediktýnském klášteru v Lambachu, kde zpíval ve sboru. Zakladatel kláštera, Abbot Theoderich von Hagn, použil svastiky ve svém erbu.(...) Malý Adolf je zde vídával denně. Čmárával svastiky do svých školních sešitů. (...) Na počátku století se objevilo mnoho lidových skupin s doktrínami založenými na teosofickém konceptu kombinovaném s germánským pohanstvím. Někteří nosili svastiky. Skupina mladých zvaná Wandervogel (skauti) používala gryf se svastikou jako svůj emblém. Mladý Adolf Hitler přišel do kontaktu s členy tajné neozednářské skupiny zvané Thule Society. (...) Po první světové válce byl Hitler častým návštěvníkem Rudolfa Hesse na mítincích Society. Jeho spojení s touto skupinou předurčilo jeho politickou kariéru o dva roky později. Logo Thule Society obsahuje svastiku, meč a věnec dubových listů. (...) Svastiku přijali i polovojenské skupiny Freikops (svobodné sbory) nebo Stelhelm (Ocelové přilby, neparlamentní svaz frontových bojovníků). (...) Tito lidé malovali svastiky na přední část svých helem. Od této doby byla svastika spojována s pravým politickým křídlem. Hitler byl ovlivněn i dalším mužem jménem Lanz von Liebenfels, vydavatelem antisemitských pamfletů. Von Liebenfelsovým logem byl rytíř na koni pokrytém svastikami."
(ManWoman. Mírumilovná svastika : navrácení nevinnosti. 1. vyd. Žďár nad Sázavou : Sowulo Press, 2008. str.24,25.)
Jak bylo výše uvedeno, svastiku ve svém znaku měla v Německu v daném období celá řada organizací. Ve dvacátých letech 20. století se svastika stala symbolem antisemitismu a pravicového smýšlení.
S názorem, že hákový kříž jako symbol nacismu přímo vymyslel architekt A.Speer či zakladatel společnosti Thule Society, jsme se v níže uvedené literatuře nesetkali.
* FOWLER, E. W. W. Nacistické reálie. 1.čes. vyd.  Praha : Cesty, 1998, c1997. ISBN 80-7181-173-4.
* SHIRER, William L.  Vznik a pád Třetí říše : historie hitlerovského Německa. 1. české vyd.  Praha : Naše vojsko, c2006. ISBN 80-206-0804-4.
* FEST, Joachim. Hitler : kompletní životopis. Praha : Naše vojsko, 2008. ISBN   978-80-206-0946-5.
* SPOTTS, Frederic. Hitler a síla estetiky. 1. vyd. Praha : Epocha, 2007.
* ManWoman. Mírumilovná svastika : navrácení nevinnosti. 1. vyd. Žďár nad Sázavou : Sowulo Press, 2008.
* Německé insignie : úplný průvodce německými nacistickými insigniemi z období Třetí říše : určeno pro muzea, sběratele a orgány státní správy. 1.čes.vyd. Praha : Ottovo nakladatelství - Cesty, 2003.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2009 15:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu