Sv. Voršila
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit, v jakých knihách najdu informace o sv. Voršile. Děkuju
Odpověď
Dobrý den,
dle křesťanské tradice byla sv. Voršila panna a mučednice, která nalezla smrt se svými družkami v Kolíně nad Rýnem. Soudobé písemné prameny o existenci světice nehovoří. Jediným vodítkem je nápis na kameni nalezený v Kolíně nad Rýnem, který se zmiňuje o přestavbě kostela vybudovaného na místě mučednictví skupiny panen. Jejich jména ani podrobnosti o jejich umučení nejsou známy. Uvedený nápis pochází z konce 4. či počátku 5. století.
V 9. století se objevila legenda o královské dceři Voršile, která odešla z rodné Británie před chystaným nechtěným sňatkem. I se svými družkami se vydala na pouť do Říma.  Při zpáteční cestě je v Kolíně nad Rýnem přepadli Hunové a zavraždili (prokláli šípy). Od 12. století se objevuje několik dalších zpracování uvedené legendy. Starší legendy uvádějí, že sv. Voršilu na cestě doprovázelo 10 společnic, novější zvýšily počet na 11 000. Jedna z verzí legendy nechává dívky přijít z Východu a spojuje je s mučedníky z Agauna.
Použité zdroje
Použitá literatura:
* ATTWATER, Donald a SVOBODA, Petr, ed. Slovník svatých. Překlad Jitka Matějů. 2., revidované a dopl. vyd. Vimperk: Papyrus, 1993. 436 s. ISBN 80-901365-7-5.
Další doporučená literatura k tématu:
* FLORENTOVÁ, Helena. Evropští světci v umění a legendách. Vyd. 2. Praha: Granit, 2004. 120 s. ISBN 80-7296-038-5.
* HEYDUK, Josef. Svatí církevního roku. Vyd. 2. Praha: Vyšehrad, 2012. 237 s. ISBN 978-80-7429-293-4.
* Kniha svatých: ilustrovaná encyklopedie - den po dni. 1. české vyd. Praha: Svojtka & Co., 2011. 336 s. ISBN 978-80-256-0558-5.
* NĚMEC, Jaroslav. Nové profily světců v liturgickém kalendáři. Vyd. 1. Olomouc: Matice cyrilometodějská, 2005. 245 s. ISBN 80-7266-204-X.
* BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila. Frankové a Evropa. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2009. 335 s., [4] s. barev. obr. příl. Historica. ISBN 978-80-7021-942-3.
* RULÍŠEK, Hynek. Postavy, atributy, symboly: slovník křesťanské ikonografie. Vyd. 1. V Hluboké nad Vltavou: Alšova jihočeská galerie, 2005. [500] s. ISBN 80-85857-48-0.
* SCHAUBER, Vera a SCHINDLER, Hanns Michael. Rok se svatými. Překlad Vojtěch Pola a Terezie Brichtová. Vyd. v KN 3. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002. xxvi, 702 s. ISBN 80-7192-650-7.
* RAVIK, Slavomír. Velká kniha světců. 1. vyd. Praha: Regia, 2002. 678 s. ISBN 80-86367-24-X.
* HEYDUK, Josef. Svatí církevního roku. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2001. 237 s. ISBN 80-7021-385-X.
* HRABĚ-KROUPA, Jan. Svaté tváře z kalendáře. 2. vyd. Vizovice: Lípa, 1998. ca 250 s. ISBN 80-86093-81-6.
* PRACNÝ, Petr. Český kalendář světců. 1. vyd. Praha: EWA, 1994. 332 s. ISBN 80-85764-05-9.
Články a internetové zdroje:
* RECINOVÁ, Monika. Sv. Voršila - křesťanská Artemis?. Religio, 2004, 12(1), s. [123]-128. ISSN 1210-3640. Dostupné také z: https://digilib.phil.muni.cz/handle/11222.digilib/125085
* http://catholica.cz/?id=5387
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2015 11:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu