sv. Tea
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě osud sv. Tei (1.p. Tea, angl. Thea), která pocházela z Gazy a byla zabita společně se sv. Valentinou kolem roku 300, nejspíše v Alexandrii. Na volném webu se "legendy jaksi rozcházejí". Pokud je uznávanou patronkou, tak čeho? A také jestli na ní nejsou známy nějaké "památky", třeba její zpodobnění, spisy, výroky, nějaká významnější zmínka o ní nebo jiné věci, které se tak občas dochovají.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu jsme prošli další slovníky a publikace o svatých dostupné v Národní knihovně ČR. Jedinou zmínku jsme našli v knize:
* ELANEY, John J. Dictionary of saints [online]. 1st ed. Garden City, N.Y.: Doubleday, 1980 [cit. 2013-03-19]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10051722.
"THEA (d. 308). Born at Gaza, Palestine, she was arrested with other Christians during the persecution of Christians under Emperor Maximian and brought before Firmilian, governor of Palestine, at Caesarea. When she denounced him for threatening to place her in a brothel, he had her scourged. When a Christian of Caesarea, Valentina, protested, Firmilian had her dragged to a pagan altar, and when she kicked over the fire and incense before the altar, he had her tortured. He then bound Thea and Valentina together and had them burned to death. Thea is sometimes referred to as Ennatha. July 25."
(Zdroj: ELANEY, John J. Dictionary of saints. 1st ed. Garden City, N.Y.: Doubleday, 1980, s. 588. )
Více informací se nám ovšem bohužel nepodařilo nalézt. Doporučujeme Vám obrátit se se svým dotazem ještě na specializovanou Knihovnu Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, taktéž zapojenou do služby Ptejte se knihovny: ptejteseknihovny@etf.cuni.cz
Použitá literatura:
* ATTWATER, Donald a SVOBODA, Petr, ed. Slovník svatých. 2., revidované a dopl. vyd. Vimperk: Papyrus, 1993. 436 s. ISBN 80-901365-7-5.
* FARMER, David Hugh. The Oxford dictionary of saints. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 1992. 28, 530 s. ISBN 0-19-283069-4.
* ELANEY, John J. Dictionary of saints [online]. 1st ed. Garden City, N.Y.: Doubleday, 1980 [cit. 2013-03-19]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10051722
* RAVIK, Slavomír. Velká kniha světců. 1. vyd. Praha: Regia, 2002. 678 s. ISBN 80-86367-24-X.
* Kniha svatých: ilustrovaná encyklopedie - den po dni. 1. české vyd. Praha: Svojtka & Co., 2011. 336 s. ISBN 978-80-256-0558-5.
* HALLAM, Elizabeth M. Světci: kdo jsou a jak vám pomáhají: více než sto padesát svatých od sv. Anežky po sv. Zitu. Vyd. 1. Praha: Volvox Globator, 1996. 184 s. ISBN 80-7207-028-2.
aj.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2013 13:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu