sv. Filip Neri - sv. Jan Sarkander
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o podrobnější informace k soše sv.Filipa Nerejského (sv. Filip Neri)
z roku 1715, která je v současné době umístěna v Praze na Zámeckých
schodech. Prý byla původně tesána jako socha Jana Sarkandera. Bylo by možné
k tomuto problému sdělit více podrobnějších informací?
Odpověď
Dobrý den,
monografie BLAŽÍČEK, O. J. Ferdinand Brokof (Praha: Odeon, 1976. 321 s.) uvádí následující informace:
"socha sv. Filipa Neri (pův. Jana Sarkandra při nových zámeckých schodech v Praze)je zhotovena z pískovce s podstavcem o výšce asi 4 m. Původním objednavatelem byl hrabě František Helfrid Woračický z Paběnic.
Kanelovaný sloupový podstavce akantovou přízdobou místo hlavice nese titulní postavu v kněžském úboru s biretem na hlavě, v důrazném stočení těla. Hlava je obrácena k pravému rameni, obě ruce tisknou krucifix k hrudi, velký plášť uzavírá siluetu a zdůrazňuje rotaci bohatým cípem v pase. Vedle na parapetu je asymetrická kartuš nesená dvěma andílky, jejíž nepůvodní nápis se vztahuje k sv. Filipovi, patronu oratoriánů.
Podle dochovaných archiválií požádal na podzim 1714 hrabě Woračický Českou komoru o povolení k postavení sochy méně známého moravského martyra, faráře Sarkandra z Holešova, od Jana Brokofa. Byl přiložen tištěný životopis Sarkandrův a Brokofův návrh. Povolení bylo uděleno.
Při opravách byla socha patrně nově opracována, jednotlivé části (sokl a kartuš) byly nahrazeny. Opravou byla změněna i tvář.
Socha byla přemístěna roku 1764, opravena roku 1782 a velmi důrazně opravena roku 1888. Památník stál zprvu při Arcibiskupském paláci, odkud byl už jako socha sv. Filipa Neriho, zakladatele oratoriánů (církevní řád založený 1564 Filippem Nerim v Římě), přenesen na dnešní místo."
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2012 10:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu