sv. Eustach, Eustachova trubice
Text dotazu
Pri ceste do Francie spatrili nasi pratele pred kostelem sv. Eustacha jakousi sochu, jez drzi ruku u ucha, ci neco podobneho. Ma neco spolecneho s tzv. Eustachovou trubici?
Odpověď
Sv. Eustach je patronem lovcu. Eustachovu trubici objevil italsky anatom Eustachio Bartolommeo (ovsem ten se jmenuje podle sv. Eustacha). Nas zaver (a zaver vetsiny z tech, kteri se zajimali o tento dotaz) je takovy, ze sv. Eustach nema s Eustachovou trubici nic spolecneho. Jde zrejme v tomto pripade o tzv. eponymum, jmeno ci nazev vznikly z vlastniho jmena. Viz pripojene zaznamy slovniku.
Název Anatomická eponyma
Autor Páč, Libor, 1941-
Vydání 1. vyd.
Nakl. údaje Praha : Galén, c2000
Rozsah 103 s. ; 19 cm
Název Slovník anatomických jmen
Autor Herber, Otto
Vydání 2., upr. vyd.
Nakl. údaje Praha : SZdN, 1955
Rozsah 207, [1] s. : [2] s. obr. příl. ; 8°
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2008 15:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu