sv. Bruno
Text dotazu
Dobrý den,
žádám Vás o radu týkající se zdroje, ve kterém bych našla informace o jednom
ze světců - svatém Brunovi, který zemřel roku 1101. Potřebuji pouze krátký
medailonek tohoto světce, který bude v českém jazyce.
Dále bych se v této souvislosti ráda zeptala, zda je možné nalézt zdroj,
který by poskytoval informace o zeměpisných jménech, které se vyskytovaly v
textech starší české literatury a následně by tato zeměpisná jména
vysvětloval v dnešním kontextu (dnešní podoba názvu).
Mnohokrát děkuji za Váš čas, omlouvám se za krkolomně položený dotaz.
Odpověď
Dobrý den,
informace stručnějšího rázu o sv. Brunovi (Kolínském) můžete získat např. z následujících publikací:
* HEYDUK, Josef. Svatí církevního roku. Praha : Vyšehrad, 2001. S. 178-179. : il. ; 21 cm. ISBN 80-7021-385-X.
* RULÍŠEK, Hynek. Postavy, atributy, symboly : slovník křesťanské ikonografie. V Hluboké nad Vltavou : Alšova jihočeská galerie, 2005. [500] s. : il. (některé barev.) ; 30 cm. ISBN 80-85857-48-0.
* FLORENTOVÁ, Helena. Křesťanské nebe : poznáváme světce v umění a legendách. V Praze : Artia : Granit, 1994. S. 76 : barev. il. ; 30 cm. ISBN 80-85805-17-0.
* ATTWATER, Donald. Slovník svatých. Vimperk : Papyrus ; Rudná u Prahy : JEVA, 1993 (Vimperk : Tiskárny Vimperk). S. 83-84 ; 21 cm. ISBN 80-901365-7-5 (Rudná u Prahy : váz.). ISBN 80-85776-06-5 (Papyrus : váz.)
* PRACNÝ, Petr. Český kalendář světců. Praha : EWA, 1994 (Plzeň : Typos). S.240-241; 24 cm. ISBN 80-85764-05-9.
Podrobněji o životě tohoto světce pojednávají knihy:
* Svatí na každý den : historie, spiritualita, umění. [Sv. 4]. Říjen, listopad, prosinec / [editor Antonio Tarzia ; autoři textů o vybraných svatých Domenico Agasso jr. ... et al. ; z italského originálu ... přeložili Adam Mackerle, Vlasta Klekerová, Markéta Štěpánková]. Kostelní Vydří :
Karmelitánské nakladatelství, 2010. Str. 39-42. ISBN 978-80-7195-293-0 (sv. 4 : váz.)
* RAVIK, Slavomír. Velká kniha světců. Praha : Regia, 2002. S. 181-183 : il. ; 21 cm. ISBN 80-86367-24-X.
Pěkný medailonek v češtině jsme nalezli také na internetových stránkách - http://catholica.cz/?id=4751
Co se týče Vašeho druhého dotazu, bohužel jsme žádnou publikaci, článek či odbornou studii k této problematice nenalezli. Existují samozřejmě slovníky vysvětlující původ místních jmen s přehledem jejich historického vývoje, změn atd., většina z nich je zaměřena na ČR. Nejsme si však jisti, zda je to přesně to, co hledáte.
Nicméně asi neobsáhlejší a nejúplnější v tomto směru je 5-ti svazkové dílo Antonína Profouse:
Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny / naps. Antonín Profous, Jan Svoboda, Vladimír Šmilauer. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv. ; 24 cm.
Pro vyhledání dalších podobných publikací můžete využít např. elektronický katalog Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), kde do vyhledávacího pole Předmět zadáte spojení místní jména, dotaz můžete případně omezit pouze na dokumenty v češtině, dle Vaší potřeby.
Mohla byste se také obrátit na Ústav pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php ), kde by Vám kolegové mohli poradit vhodnější a odbornější prameny, které by přesněji odpovídaly Vašemu požadavku.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2011 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu