sůva z nudlí
Text dotazu
Dobrý den, prosím o vysvětlení a zároveň objasnění původu spojení \"sůva z nudlí\"(dívat se tak...). Děkuji
Odpověď
Dobry den,
vyraz koukat jako suva z nudli (kol, neprizn, rid) 0 ot, neg, pas, imp, imp neg, kond, fut, 1.sg a pl negativ.gramat.charakteristika,
1. (Dospely i dite vuci okoli v dusledku spatne nalady, trucovitosti ap.") byt zamraceny a nemluvny. 2. (Dospely i dite vyrazem obliceje pri reakci na prikaz, informaci nebo pri spatreni neceho necekaneho ap.) tvarit se udivene, popr. prihlouple a nechapave, nevedet, jak reagovat a (chvili) vyjevene koukat
Dalsi z variant tohoto uslovi: koukat jako Filip na jelito, mit oci navrch hlavy, usmivat se jako slunicko, koukat jak tele na nova vrata aj.
Prirovnani se pouziva napr. i v anglictine, rustine, nemcine viz zdroj
Zdroj: Slovnik ceske farzeologie a idiomatiky: prirovnani. Praha: Academia, 1983.
Puvod rceni "tvarit se jako sova (expresivne suva) z nudli" jsem bohuzel nenasla v nami dostupnych priruckach. Ve Slovniku spisovneho jazyka ceskeho je u hesla sova toto porekadlo uvedeno: divat se, koukat, tvarit se jako suva (z nudli) -> zamracene. Ac je tento dravy nocni ptak s velkyma ocima, podle meho soudu, spise symbol moudrosti a nocniho zivota, zeny k nemu prirovnavane byvaji tercem spise hanlivych oznaceni - je oskliva jako suva, jeho zena sedi jako suva, "vejra" jako suva atd. U mnoha rceni uz se puvod zjistit neda, pozustatky jazyka z minulych dob zustanou nekdy skryta.
Zkuste jeste jazykovou poradnu Ustavu pro jazyk cesky (www.ujc.cas.cz).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2007 16:01
Josef Kadleček píše:
Čtvrtek 10.03.2016 12:58
Dobrý a ještě lepší,
mě by spíš zajímalo, jak to vzniklo; anebo jen zad je to správně sůva z nudlí (kde by se v těch nudlích vzala?), či sůva s nudlí (i sova může mít rýmu...)
PSK - admin píše:
Pondělí 14.03.2016 09:36
Dobrý den,
dotaz na sůvu z nudlí jsme již před časem zodpovídali, viz Archiv PSK http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/suva-z-nudli
Tehdy nás ale nenapadlo, že by to mohla být i sůva (= nářečně sova) s nudlí nebo-li sova mající rýmu. Jak je ta naše čeština pěkná!
Jinak kde se vzala sova v nudlích, těžko říci, ale když už tam byla, koukala odtud asi divně. Inu jako sůva z nudlí (mrzutě = lidové hovorové pořekadlo, snad aby to bylo zvukomalebné).
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého, Praha: Slovanské nakladatelství, 1952. a další jazykové slovníky.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu