supervize, šikana
Text dotazu
Co je to supervizní setkání, jak probíhá. Pomůže to pedagogům z různých pracoviš´t v řešení otázky šikany? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
supervize je definována jako odborný dohled, dozor, kontrola. Dle článku uveřejněném v Učitelských novinách č.25, 2005 (http://www.ucitelskenoviny.cz/obsah_clanku.php?vydani=21&rok=05&odkaz=sikanu.htm) je supervizní setkání posledním krokem v programu vzdělávání lektorů v otázkách šikany. Jedná se o odbornou podporu učitelů při zavádění opatření proti šikaně na jejich škole. Součástí jsou skupinové i individuální konzultace. Více se dočtete v již zmíněném článku. Další informace o programu naleznete na internetových stránkách:
http://www.minimalizacesikany.cz/dokument.php3?kategorie=4
http://www.msmt.cz/Files/HTM/KTSkolniprogramprotisikanovani.htm
Autor programu proti šikaně je také autorem několika knih, které se vztahují k danému problému:
KOLÁŘ, Michal. Bolest šikanování. 2.vyd. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7367-014-3 (brož.)
KOLÁŘ, Michal. Skrytý svět šikanování ve školách : příčiny, diagnostika a praktická pomoc. 2.vyd. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-409-5 (brož.)
Školní šikanování : sborník příspěvků 1. celostátní konference 2004: Pedagogická fakulta UP v Olomouci, 30.3.2004. 1. vyd. Praha : Společenství proti šikaně, 2004. ISBN 80-239-2994-1 (brož.)
Obecně se o supervizi v pedagogické praxi dočtete v knihách:
Např.: LAZAROVÁ, Bohumíra. Cesty dalšího vzdělávání učitelů. Brno : Paido, 2006. ISBN 80-7315-114-6 (brož.)
HAVRDOVÁ, Zuzana.Kompetence v praxi sociální práce : metodická příručka pro učitele a supervizory v sociální práci. Praha: Osmium, 1999. ISBN 80-902081-8-5 (brož.)
( Více knih k tématu naleznete v katalogu Národní knihovny (NKC): ( http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc ) nebo v katalogu České národní bibliografie (ČNB): ( http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=cnb ).
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 10:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu