-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, proč se jedna z šunek nejvyšší jakost jmenuje Mandolína. Našla jsem, že jedna z typů prodávaných forem na domácí vaření šunky je právě “mandolína” (zřejmě narážka na stejnojmenný hudební nástroj). Nebo se “mandolínou” zove i typ struhadla. Zjistíte tedy Vy, podle čeho přesně se ta šunka jmenuje? Děkuji za ochotu, přeji krásný zbytek léta.
Dobrý den,
v literatuře jsme zmínku o původu tvaru šunky v souvislosti s tvarem hudebního nástroje nalezli pouze u šunky San Daniele. Označení Prosciuto di San Daniele má dnes ochrannou známku. Šunka se vyrábí pouze v San Daniele a po splnění všech parametrů je stlačena do tvaru mandolíny. Uvedeným způsobem šunka přijde k jedné ze svých vlastností – velice jemné konzistenci.
Jak jste napsala šunka Mandolína je typem šunky, není to vázané pouze na výše uvedený druh.
Například řeznictví Váhala uvádí, že se jedná o šunku v atraktivním tvaru kýty. Jako její přednosti uvádí šťavnatost a vláčnost.
https://www.vahala.cz/produkty/sunky/sunka-mandolina-nejvyssi-jakosti
Řeznictví Kratochvíl píše, že je velice křehká.
https://eshop.muj-reznik.cz/sunka-mandolina/
Spojujícím faktorem by mohla být kromě tvaru, právě křehkost šunky.
Nicméně, podle čeho se šunka přesně jmenuje se nám, bohužel zjistit nepodařilo.
Můžete se zkusit obrátit např. na samotné řeznictví Kratochvíl:
Případně na Český svaz zpracovatelů masa (https://www.cszm.cz/).
Čerpáno z:
WEHMEYER, Tatjana a PEHLE, Tobias. Šunka, salámy & spol: lexikon : uzeniny, delikatesy z masa, recepty. Čestlice: Rebo, 2008.
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
--
Národní knihovna ČR
22.08.2022 19:16