Šumberova ulice
Text dotazu
CHtěl bych vědět po kom byla pojmenována Šumberova ulice v Praze 6.Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
ulice na pražském Veleslavíně je pojmenovaná po Cyrilu Šumberovi (3.7.1901-10.5. 1944). Cyril Šumbera byl funkcionář KSČ, spolupracoval s II. ilegálním ústředním výborem KSČ. V roce 1942 byl zatčen gestapem  a o dva roky později byl popraven v Drážďanech. Ulice vznikla v roce 1962 a od svého vzniku je pojmenaná po Šumberovi.  Podrobnější životopis Cyrila Šumbery najdete v knize "Nedokončené životopisy".
Použité zdroje:
* LAŠTOVKA, Marek a kol. Pražský uličník. 2. díl, O-Ž. Praha: Nakladatelství Libri, 1998. s. 251. ISBN 80-85983-25-7.
* NOVÁK, Václav aj. Malá pevnost Terezín. 2., přeprac. vyd. Praha: Naše vojsko, 1988. s. [106f]. Dokumenty / ČSPB; Sv. 216.
* BARTOŠ, Josef, ed. aj. Nedokončené životopisy: portréty mladých lidí, kteří položili život v boji proti fašismu. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1987. s. 237, 240.
* https://vufind.mzk.cz/Record/MZK01-000660302
* http://www.vets.cz/vpm/mista/obec/1616-praha-8/Lindnerova/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.08.2014 13:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu