Sulpicius Severus
Text dotazu
Dobrý deň. Potreboval by som čo najviac informácii o neskoro antickom autorovi Sulpiciovi Severovi(Sulpicius Severus) a jeho diele chronicon o kresťanských herézach.... Za odpoveď vopred ďakujem
Odpověď
Dobrý den,
Sulpicius Severus se narodil "v Aquitánské Gallii kolem r. 360 n. 1., studoval v Burdigale (dn. Bordeaux), proslavil se jako advokát a výborně se oženil s velmi bohatou dívkou z konsulské rodiny. Předčasná smrt manželky a rady jeho přítele Paulina z Noly jej obrátily к asketickému životu v době, kdy mu bylo asi třicet let. Po několika letech strávených na různých místech Gallie se uchýlil v r. 396 n. l. do Tours, kde poznal slavného biskupa Martina, jenž měl velký vliv na jeho budoucí spisovatelskou dráhu. V r. 399 n. l. se zřekl všech svých statků a s finanční podporou své tchýně vybudoval v jižní Gallii klášter Primuliacum. Zde zůstal až do smrti - zemřel kolem r. 420 n. 1.
Velká část literární tvorby Sulpicia Severa se zabývá postavou sv. Martina, jemuž věnoval různá díla, mezi nimi Vita sancti Martini {Život sv. Martina), jeden z nejranějších příkladů životů svátých na Západě. (...) K cyklu o sv. Martinovi patří také dva "Dialogi" (Rozhovory), jež vznikly o něco později než jeho Život a které vyprávějí ještě lidovějším tónem o světcových zázracích a o jeho činnosti. (...)Od Sulpicia máme dále několik dopisů, které se rovněž vztahují k událostem života a smrti sv. Martina а к jeho kultu, a dále historiografický spis Chronica {Kronika, 2 kn.), jenž si klade za cíl poskytnout stručnou a snadnou příručku církevních dějin od počátku světa až do r. 400 n. 1. Zvlášť obsáhlý je zde výklad o Priscillianově herezi - zdá se ostatně, že Sulpicius nebyl zcela imunní vůči sympatiím к některým herezím."
(zdroj: CONTE, Gian Biagio. Dějiny římské literatury. Překlad Dagmar Bartoňková. 2., rev. a dopl. vyd. Praha: KLP, 2008. s. 613)
Podrobnější informace o Sulpiciovi Severovi  naleznete v uvedené knize a dále mimo jiné v níže uvedených publikacích:
* SULPICIUS SEVERUS. Život svatého Martina. Překlad Pavel Ryneš. V Praze: Herrmann & synové, 2003. 269 s. Poslední Římané. ISBN 80-239-2135-5. (obsáhlá předmluva věnovaná autorovi a jeho dílu)
* LISOVÝ, Igor. Významné osobnosti antického starověku. Vyd. 1. Ostrava: Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, 2007. 402 s. ISBN 978-80-7368-402-0. str. 354
Zahraniční dokumenty k tématu v databázích Národní knihovny ČR:
* Fathers of the Church, Volume 7 : Niceta of Remesiana : Sulp. Severus, Vincent of Lerins, Prosper Author: Nicetas Publisher: Catholic University of America Press Date Published: 1949 (dostupné prostřednictvím licencované databáze e-brary)
Dokumenty dostupné prostřednictvím Google Books):
* https://books.google.cz/books?id=k388AAAAYAAJ&dq=Sulpicius%20Severus&hl=cs&pg=PA22#v=onepage&q=Sulpicius%20Severus&f=false
* https://books.google.cz/books?id=ZZtIBQAAQBAJ&lpg=PA300&dq=Chronika%20Sulpicius%20Severus&hl=cs&pg=PA298#v=onepage&q=Chronika%20Sulpicius%20Severus&f=false
Další literaturu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc nebo  Jednotné informační brány: http://www.jib.cz . Zahraniční dokumenty k tématu  je možné nalézt prostřednictvím souborného katalogu OCLC - Worldcat: www.worldcat.org či Google Books: http://books.google.cz/ apod.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.01.2016 16:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu