Sugesce na dálku
Text dotazu
Lze vsugerovat pomocí mysli někomu třeba myšlenku a to aniž bychom se viděli či s ním mluvili (na dálku)?
Odpověď
Nejvíce rozšířené provádění sugesce či hypnózy je podle publikací z teorie psychologie a souvisejících pojednání pomocí hlasu, ať již v přímé interakci hypnotizéra a hypnotizovaného, anebo nepřímo, např. pomocí audiostopy nebo telefonu. Zcela „bezkontaktně“ by se o procesu podobném sugesci dalo hovořit snad v kontextu idejí nebo výrazně působících subjektů, které ovlivňují chování člověka (skupiny lidí, davu):
„Termínem sugestivní vliv se označuje vliv určitých idejí nebo subjektů, které zaujímají pozornost a vyvolávají určité silné dojmy.“ (NAKONEČNÝ, s. 344)
Přiléhavěji bychom však vnuknutí myšlenky na dálku mohli zařadit do oboru parapsychologie, a to mezi druhy telepatie.
„Jde o paranormální přenos pocitů a představ z jedné osoby na druhou; spontánně se uskutečňuje (…), když je vysílatel v nebezpečí, umírá nebo je v afektivním stavu, přičemž se tento druh mimosmyslového vnímání může uskutečňovat i na velké vzdálenosti. (…) Laboratorní modelování a výzkum telepatie vedl k výsledkům, které ba základě statistického testování vykazují nenáhodný výskyt – telepatický recipient „hádá“ druhy symbolů, terčů, tzv. Zennerových karet, které z náhodné sestavy vybírá a vnímá jiná osoba působící jako vysílatel „telepatémy“; základní podmínky přirozené telepatie, afektogenní situace, zde chybí, a přesto se přenos uskutečňuje.“ (NAKONEČNÝ, s. 213)
Telepatie se dále dělí na spontánní a experimentální. Zdeněk Rejdák v publikaci Perspektivy telepatie dále uvádí pojem „induktora“, což je osoba, která na dálku vnukne myšlenku jiné osobě. Při spontánní telepatii k tomuto vnuknutí dochází bezděčně, tedy aniž by to daný „induktor“ zamýšlel. (s. 45) Dochází při tom ke vnuknutí formou nevysvětlitelného pocitu či nutkavé potřeby něco udělat, aniž by k tomu bylo odpovídající vysvětlení. Příklady uváděné v publikacích se většinou týkají vnuknutí ohledně úmrtí člena rodiny a jsou jen obtížně vysvětlitelné. Naopak řízená, tedy experimentální telepatie se může provádět účelně a psychologičtí odborníci mají možnost sledovat trénink telepatických párů a za pomocí zobrazovacích metod sbírat a dále analyzovat data související s procesem telepatie a jejím vlivem na člověka (DRBAL, s. 50); experimenty s přenosem informací byly prováděny také na skupinách lidí. U kolektivní telepatie, kdy je percipientů více, se obtížně rozlišuje, čí myšlenka byla daným percipientem akceptována, zda myšlenka induktora, anebo některého z dalších percipientů (REJDÁK, s. 96, 97).
Použité zdroje
DRBAL, Karel a Zdeněk REJDÁK. Perspektivy telepatie. Praha: Melantrich, 1970, 294 s.
HOSKOVEC, Jiří. Psychologie hypnózy a sugesce. Praha: Academia, 1970, 111 s.
NAKONEČNÝ, Milan. Encyklopedie obecné psychologie. Praha: Academia, 1997, 437 s.
REJDÁK, Zdeněk a Karel DRBAL. Perspektivy telepatie: slavné psychotronické fenomény 20. století. Praha: Eminent, 1995, 333 s. ISBN 80-85876-08-6.
http://burlingtonhypnosis.com/custom-hypnosis-program/
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.06.2023 15:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu