Sudety, zábor pohraničí
Text dotazu
Dobrý den, zajímám se o rok 1938 , o zábor našeho pohraničí Německem a Mnichovskou dohodu. Zajímalo by mě jestli se dá dohledat v nějakých pramenech , knihách , informace o tom, které obce a města byli zabrány Německem a které zůstaly v ČSR , později Protektorátu Čechy a Morava. A také , které obce zabralo Polsko.
Odpověď
Dobrý den,
podrobný soupis měst a vesnic, které po záboru připadly Německu najdete v níže uvedeném titulu.
Sudetendeutsches Ortsnamenverzeichnis: Amtliches Gemeinde- und Ortsnamenverzeichnis der nach der Grenzfestlegung vom 20.11.1938 zum Deutschen Reich gekommenen Sudetedeutschen Gebiete. 2. Aufl. Bad Godesberg: Bundesanstalt für Landeskunde und Raumforschung Selbstverlag, 1965. 374 s.
Různá vydání tohoto titulu najdete v knihovnách uvedených v přiložených odkazech:
Co se týče oblasti obsazené Polskem, nepodařilo se nám dohledat soupis. Níže vypisujeme několik článků a knih, které stojí za to na dané téma prostudovat.
• Dokumenty i materialy kanuna Vtoroj mirovoj vojny. T. 1, Nojabr' 1937-1938. Moskva: Gosudarstvennoje izdatel'stvo političeskoj literatury, 1948. 367 s. - možná
• WEINBERG, Gerhard L. The Foreign Policy of Hitler's Germany: Starting World War II 1937-1939. [2.]. 1st ed. New Jersey: Humanities Press, 1994. 728 s. ISBN 0-391-03826-5. - možná
• MĚŠŤAN, Antonín. Československo-polské styky včera, dnes a zítra. 1. vyd. Mnichov: Opus Bonum, 1986. 192 s. - lze objednat
• GĄSIOR, Grzegorz, ed. Zaolzie: polsko-czeski spór o Śląsk Cieszyński 1918-2008. Wyd. 1. Warszawa: Dom Spotkań z Historią, 2008. 172 s. ISBN 978-83-61283-11-9.
• Stanisławska, Stefania - Polsko a československá krize na podzim 1938. Stanisławska, Stefania. Slezský sborník = Acta Silesiaca. č. 2, (1966,) s. 166-178
• Stanisławska, Stefania - Alternativy polské zahraniční politiky v období Mnichova ve světle soudobého polského tisku. Stanisławska, Stefania. Slezský sborník = Acta Silesiaca. 65, č. 3, (1967,) s. 289-310
Obraťte se prosím na Zemský archiv v Opavě: http://www.archives.cz/zao/index.php.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.02.2018 11:52
Jan Pešula (wikipedista Sapfan) píše:
Pátek 23.02.2018 11:09
Není to přesně, co hledáte, ale ohledně polského záboru by Vás možná mohly zajímat polské historické mapy. Jsou ke stažení na http://polski.mapywig.org/news.php . Z nich doporučuji např. otevřít odkaz "Skorowidz WIG 1:100 000" ( http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100 ), kliknout na vybraný čtverec (např. Těšín http://igrek.amzp.pl/result[…];god=P50_S27&cat=WIG100 ) a pak zvolit mapu z roku 1938. Hranice z podzimu 1938 je tam dokreslena červeně.
Polský zábor se v polštině označuje jako Zaolzie, k předání došlo 02.10.1938. Seznam farností (parafii) je uveden např. ve Wikipedii, https://pl.wikipedia.org/wiki/Zaolzie , ale samozřejmě to budete muset ověřit. Reakci tisku můžeme vidět např. v digitalizovaném vydání deníku Ilustrowany Kurier Codzienny v krakovské knihovně ( http://mbc.malopolska.pl/[…]/publication?id=74403&tab=3 ). Pokud máte rychlý internet, můžete zkusit prohlížet čísla od 3. října (października). Je tam hodně informací, hlavně o (pochopitelně pozitivních) reakcích politiků i veřejnosti, ale seznam obcí jsem tam nenašel. Neměl jsem ale velkou trpělivost to prohlížet - možná budete mít větší úspěch.
Hodně zdaru ve Vašem výzkumu.
PSK - admin píše:
Pátek 23.02.2018 12:53
Dobrý den, děkujeme za doplnění odpovědi. Předáme upozornění dále. PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu