Periodika zaměřená na Hradec Králové
Text dotazu
Dobrý den,
mám stručný dotaz. Jaké vycházely počátkem 60. let noviny se specializací na HK? Byly nějaké "Hradecké noviny" nebo něco podobného? Případně celorepublikový tisk a hradeckou přílohou?
Dále: Vydávala v 60. letech nějaký časopis fakultní nemocnice?
Odpověď
Vážený pane (...),
prohledala jsem online katalog naší knihovny (regionální dokumenty jsou součástí našeho fondu) a níže uvádím výčet periodik zaměřených na Hradec Králové (město nebo i širší region HK), která vycházela i na počátku 60. let (případně v průběhu 60. let). Posílám i odkazy na jejich záznam v našem katalogu:
V letech 1960 - 1990 vycházely noviny Nové Hradecko: orgán OV KSČ a ONV v Hradci Králové, které byly zaměřené na okres Hradec Králové.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000172746, najdete zde i odkaz do Digitální knihovny SVK HK, kde jsou noviny zdigitalizované a otevřít si je můžete po přihlášení svými čtenářskými přihlašovacími údaji. Noviny jinak máme ve fondu i v tištěné podobě.
V 60. letech také vycházel deník Pochodeň (pod tímto názvem vycházel konkrétně v letech 1933 - 1991, poté v letech 1991 - 1992 nesl název Deník Pochodeň a později Hradecké noviny). Starší ročníky do roku 1979 jsou pouze v Digitální knihovně, od roku 1980 do června 1991 je máme v digitální i tištěné podobě a novější ročníky jsou pouze tištěné.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000165112
Dále v letech 1961 - 1984 vycházel Zpravodaj Městského národního výboru v Hradci Králové. I ten máme ve fyzické i digitální podobě v Digitální knihovně, viz. odkaz do katalogu.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000175863
Patrně od roku 1967 také vycházel Zpravodaj Okresního národního výboru v Hradci Králové, opět zaměřený na okres. Ve fondu máme ročníky 1967 - 1985 a najdete je opět i v Digitální knihovně.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000177083
Od roku 1957 patrně do roku 1975 vycházela Statistická ročenka Městského národního výboru v Hradci Králové, rovněž je i zdigitalizovaná.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000023046
Možná by se Vám mohl hodit i Východočeský kraj v tisku: články a stati, který vydávala naše knihovna v letech 1962 - 1992, opět je i zdigitalizovaný.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000159752
Královéhradecý kulturní kalendář (vydávaný v letech 1961 - 1991) je sice zaměřený jen na kulturu HK, ale může se rovněž hodit.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/fth2t8/420SVKH_AlephBib000175448
Co se týče Vašeho druhého dotazu, tak jsem bohužel nenašla žádný časopis, který by v 60. letech vydávala Fakultní nemocnice HK, našla jsem pouze pozdější periodika.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
26.06.2024 15:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu