Studium Slovenských studentů na českýcch vysokých školách
Text dotazu
Dobrý den,chtěla bych Vás požádat o doporučení
vhodné literatury, ze které bychom mohli čerpat při zpracování semestrální
práce na téma Hlavní důvody studia Slovenských studentú na české vysoké
škole. V práci bychom chtěli zachytit vývoj slovenské a české kultury a
vzdělávání.Součástí by měl být i kvalitativní výzkum. Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
vhodnou literaturu můžete nalézt i ve zdrojích NK ČR, které jsou volně na webu knihovny http://aleph.nkp.cz/F/ , jedná se především o bázi NKC a ANL.
Uvádíme příklad vyhledávání literatury v bázi NKC :
do vyhledávacího formuláře zadáte Vámi zvolená klíčová slova (předmětová hesla) nebo slova z obsahu, zobrazí se záznamy o knihách, informace o umístění exempláře, informaci o možnosti výpůjčky získáte kliknutím na ikonu exempláře (modrý obdélník).
Ve standartním zobrazovacím formátu jsou rovněž uváděna předmětová hesla jejichž proliknutím si můžete zobrazit další související záznamy o knihách.
V jednotlivých knihách je zpravidla uváděn soupis použité literatury, který můžete použít při dalším výběru literatury.
Příklady literatury vyhledané v bázi NKC výše uvedeným způsobem, do pole Slova z obsahu (Table of cont.) zadán výraz slovenští studenti
Česko-slovenská súčasnosť a česká slovakistika : zborník prác k 10. výročiu pražskej univerzitnej slovakistiky / editorky Mira Nábělková, Jana Pátková. -- Praha : Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2006. -- 355 s. : il., portréty. ISBN 80-7308-151-2
- tento sborník obsahuje i stať
Květoslava Musilová : Slovenští vysokoškoláci v ČR (výsledky ankety 2005)
Další možná literatura:
-Slovensko-české vztahy po roce 1993 : sborník z mezinárodní konference ARC- VŠPSV, 8.12.2005 / Petra Hirtlová, Vladimír Srb (eds.). -- Vyd. 1.. -- Ko
-Nástin vztahů Čechů a Slováků / František Čapka. -- Brno : CERM, 2000. -- 35 s.
Obdobně postupujte v článkové databázi ANL, zde jsou k dispozici předmětová hesla / klíčová slova.
Dopručujeme vyhledávat i ve slovenských zdrojích, využít můžete portál Slovenská knižnica http://www.kis3g.sk
Pro studium vyhledané literatury v NK ČR musíte mít platný průkaz čtenáře, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_vypsluzby.htm
Další užitečné odkazy :
http://www.ucjlf.upol.cz/archiv/020/020_had_15.htm
http://www.vysokeskoly.cz/clanek/vyzkum-vztahu-mezi-cechy-a-slovaky-jak-si-rozumime
http://www.novinky.cz/veda-skoly/vzdelavani/129258-ceske-univerzity-jsou-u-slovenskych-studentu-v-kurzu.html
http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=670873
http://www.icm.cz/slovaci-studuji-v-cechach-cesi-bezte-na-slovensko
http://www.ilist.cz/clanky/jeste-jednou-konec-slovaku-v-cechach
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.11.2010 15:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu