studie o kouření
Text dotazu
Dobrý den, sháním zdroje zabývající se
problematikou nákladů a výnosů z kouření. Nejvíce mě zajímají odborné studie
z českého prostředí nejlépe s ekonomickým zaměřením a studie vypracované
Ministerstvem zdravotnictví, či firmou Philip Moris ČR. Uvítám samozřejmě i
jakékoliv jiné zajímavé odborné odkazy či knihy na toto téma (i v aj).
Mockrát Vám děkuji za Váš čas, vážím si Vaší pomoci při hledání!
Odpověď
Dobrý den,
v Online katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) a databázi Medvik: http://www.medvik.cz (Národní lékařské knihovny) jsme k tématu nalezli mimo jiné následující studie. Bohužel, konkrétně studie vypracované pro Ministerstvo zdravotnictví ČR či novější studie společnosti Philip Morris nebyly publikovány či nejsou v českých článkových databázích evidovány:
* KASALOVÁ-DAŇKOVÁ, Šárka. Evropské výběrové šetření o zdraví v České republice EHIS 2008. Praha : Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky , 2011. ISBN 978-80-7280-916-5.
* SOVINOVÁ, Hana a kol. Analýza podílu kouření na morbiditě a mortalitě v ČR v roce 2002 a kvantifikace ekonomických nákladů léčení onemocnění způsobených kouřením. Státní zdravotní ústav. Praha : Iga MZ ČR , 2007.
Několik článků k tabákovému průmyslu z pohledu ekonomiky uvádí výběrová článková databáze ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ) a článková databáze Vysoké školy ekonomické (https://knihovna.vse.cz/zdroje/):
např.
* KUČERA, Jiří. Někdo vydělá, někdo umře. Ekonom. roč. 46, č. 20 (20020516), s. 36-38. ISSN 1210-0714.
* VAVŘÍK, Richard. Stát versus tabákový průmysl. Obchodník 1210-6178 Praha : Economia, 1993- roč. 8/č. 7-8 (2000), s. 41.
* BLUMA, Aleš. Miliardy v luftě : celoevropská kampaň proti kouření dorazila do Prahy. / Ekonom. -- Praha : Economia. -- ISSN 1210-0714. -- Roč. 49, č. 14 (20050407), s. 20.
Zahraniční a přeložené dokumenty:
* Jak zvládnout kuřáckou epidemii : vlády a ekonomika kontroly tabáku. Praha : Státní zdravotní ústav , 2004. ISBN 80-7071-234-1.
* The European Tobacco Control Report 2007. Světová zdravotnická organizace. Regionální úřadovna pro Evropu. Copenhagen : WHO Regional Officce for Europe, 2007.
* časopis: Nicotine & tobacco research : official journal of the Society for Research on Nicotine and Tobacco [elektronický zdroj] Society for Research on Nicotine and Tobacco 1999- (dostupný v rámci licencované databáze EBSCO)
* Velmi diskutovaná studie společnosti Philip Morris:
http://edition.cnn.com/2001/BUSINESS/07/16/czech.morris/index.html
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc , portál Knihovny: https://www.knihovny.cz/ , databáze ANL : http://aleph.nkp.cz/cze/anl a výše uvedených katalogů Národní lékařské knihovny a knihovny VŠE.
Se svým dotazem se zkuste obrátit také přímo na Ministerstvo zdravotnictví ČR: http://www.mzcr.cz/  (je možné, že podobné studie vznikly, ale dosud nebyly publikovány).
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.01.2012 13:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu