Stuart Hall
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, kde bych našla informace o sociologovi a kulturním teoretikovi Stuartu Hallovi v češtině. Jako školní úkol mám zpracovat jeho stať v knize Stevena Seidmana a Jeffrey C. Alexandera - The New Social Theory Reader (part two - cultural studies). Ráda bych měla nějaké srovnání/porovnání ke svému překladu.
Odpověď
Dobrý den, V databázích, které jsou volně k dispozici - což berte také jako informaci o zdrojích, se nám podařilo najít tři záznamy textů, které se týkají S. Halla.
http://sigma.nkp.cz/ - ANL (v bázích NKC, ČNB, Skc v češtině nic):
1.
[MM]
Heslář : Stuart Hall (1951) / [MM]
In: Host. -- ISSN 1211-9938. -- Roč. 17, č. 10 (2001), s. 99
* Hall, Stuart, 1951-
* sociologové -- Velká Británie -- stol. 20.-21.
* kulturální studia
2.
Hall, Stuart, 1932-
Znovunalezení "ideologie": návrat potlačeného zpět do mediálních studií / Stuart Hall ; překlad Zdeněk Havlíček, Jakub Macek, Václav Štětka. -- Obsahuje bibliografii Obsahuje též: Stuart Hall - fragmentární, organický, kritický / Jakub Macek
In: Mediální studia. -- ISSN 1801-9978. -- Roč. 2, č. 1 (2007), s. 68-78
Havlíček, Zdeněk
Macek, Jakub, 1979-
Štětka, Václav, 1976-
* Hall, Stuart, 1932-
* média
* ideologie
* mediální studia * kritické paradigma
http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio:
3.
KRAUS, Jiří
Jazyk v proměnách komunikačních médií / Jiří Kraus 1. vyd. - Praha :
Univerzita Karlova, Nakladatelství Karolinum, 2008. - 171 s. - (Učební texty Univerzity Karlovy v Praze ; sv. 15) mon, stu, uce, pri (cze-česky) [S
oddíly: Jazyk a komunikace ve světě médií (s. 7-23); Význam - reprezentace - sdělení (s. 25-56); Jazyk a média (s. 59-91, mj. s kapitolou:
Jazyk a styl /s. 84-91/); Od analýzy textu k analýze diskurzu (s. 93-143, s
kapitolami: Poststrukturalismus; Jacques Derrida; Kniha - otevřené médium; Vyjádření přenesená a obrazná - tropy a figury; Konstitutivní metafory; Teorie diskurzu; "Dějiny idejí" a hermeneutika; Michel Foucault; Problematika moci, hegemonie a násilí jako předmět zkoumání ze strany kritických terií; Pojem ideologie a "ideologických znaků" v raném sovětském období let dvacátých; Nemarxistické teorie diskurzu; Antonio Gramsci; Univerzální pragmatika a racionální komunikace Jürgena Habermase; Teun van Dijk; Výklad ideologické podstaty jazykových významů u Stuarta Halla; Konstruktivní strukturalismus Pierra Bourdieua; Postmarxistická teorie diskurzu Chantal Mouffové a Ernesta Laclaua); Metodologická východiska analýzy mediálního diskurzu (s. 145-158, s kapitolami: Jazyk a text ve výkladu sociálních jevů; Argumentace a struktura argumentu; Argumentální funkce otázek v polemickém diskurzu); Závěr (Média v jazyce, jazyk v médiích), s. 159-161; - se soupisem literatury (s. 162-172).]
-> Jacques Derrida ; Michel Foucault ; Antonio Gramsci ; Jürgen
-> Habermase ;
Teun van Dijk ; Stuart Hall ; Pierre Bourdieu ; Chantal Mouffová ; Ernest Laclau
80 + 007 + 82.081
jazyk, komunikace, média, styl, texty, analýzy, diskurs, poststrukturalismus, knihy, tropy, metafory, hermeneutika, ideologie, marxismus, strukturalismus, polemiky ss
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 15:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu