štrupl
Text dotazu
Dobrý den.
Co to proboha znamená: štrupl???
A hlavně žádná jména prosím!
Odpověď
Dobrý den,
ve slovnících se nám podařilo najít pouze slovo „štruple“ v ženském rodu. Příruční slovník jazyka českého pro něj uvádí následující vysvětlení: 1. páska u nohavic, kterou se napínaly kalhoty přes botu 2. poutko, ouško u vyšší obuvi, sloužící k uchopení při obouvání. Dle Slovníku jazyka českého Františka Trávníčka se jedná o lidový výraz.
Název „štruple“ – tentokrát v množném čísle se používá i pro součást ostrožského dámského kroje. Jedná se o dva vedle sebe položené pruhy látky, které jsou zdobené vyšíváním, malováním, leptáním nebo vycpávanou aplikací (jako látka se používá hedvábí, samet, satén nebo brokát). Vážou se na zádní část sukně (viz: http://www.sdilna.wz.cz/v19.jpg; http://www.siti-kroju.cz/inshop/catalogue/products/pictures/struple-2.jpg). Dále se název „štruple“ používá i pro druh tradičního cukroví – viz: http://www.toprecepty.cz/recept/9097-anyzove-struple/.
Zdroje:
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Statni nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
Trávníček, F.: Slovník jazyka českého. Praha : Slovanské nakladatelství, 1952.
http://www.sdilna.wz.cz/soucastkya.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.07.2014 08:33
DavidG píše:
Úterý 06.04.2021 15:46
Štrupl nebo spíš v množném čísle štruple jsou 2 nebo 3 očkové jednoleté pruty révy vinné, kterými je možné ji množit. Hodí se spíš pro prvotní mezidruhové křížence např. Charvát (Noah), které nejsou náchylné k zásadnímu poškození révokazem.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu