strukturovaný, strukturální
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat na definice slov strukturovanost a strukturálnost. Popřípadě jaký je mezi nimi rozdíl. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, v této substantivní formě slova nejsou ve slovnících uváděna, většinou spíše v adjektivní podobě - strukturovaný, strukturální. Základní rozdíl mezi nimi je pak v tom, že slovo strukturovaný znamená, že něco má strukturu, je uspořádáno jako struktura (např. strukturované výsledky zkoumání). Slovo strukturální (do jisté míry synonymní se sloven strukturní) znamená, že se něco týká struktury, např. strukturální analýza (tedy analýza struktury, analýza založená na strukturním přístupu).
Prameny:
Akademický slovník cizích slov : [A-Ž] / kolektiv autorů pod vedením Věry Petráčkové a Jiřího Krause. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1997. -- 834 s. ; 27 cm
Slovník cizích slov / Lumír Klimeš. -- 6., přeprac. a dopl. vyd.. -- Praha : SPN : SPN, 1998. -- xxviii, 862 s. ; 21 cm
Slovník spisovného jazyka českého / za vedení Boh. Havránka ... [aj.] zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český ČSAV. -- 2., nezměněné vyd.. -- Praha : Academia, 1989. -- 8 sv. ; 22 cm.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2009 12:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu