Struktura ozbrojených sil Ruské federace
Text dotazu
Dobrý den,
Zajímám se o vojenství a zkoušel jsem zjistit, jak vypadá struktura ozbrojených sil Ruska, ale nepodařilo se mi ji zcela dohledat. Ozbrojené síly RF se skládají z pozemních sil, vzdušných sil, námořnictva atd. Dále se pak dělí geograficky. Za socialismus v SSSR platilo, že ministrem obrany byl voják a tak přímo velel vojenským okruhům a mě zajímá: 1.Komu jsou podřízeny vojenské okruhy RF. 2. Komu jsou podřízeny jednotlivá velitelství sil.
3. Jaké jsou úlohy velitelství jednotlivých sil, pokud jim nejsou přímo podřízeny vojenské jednotky?
4. Jakou úlohu hraje ve velení ozbrojeným silám RF operační ředitelství generálního štábu ruské federace?
Za odpovědi děkuji
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Pokusíme se alespoň částečně odpovědět na Vaše otázky:
1. Komu jsou podřízeny vojenské okruhy RF?: Od roku 2010 je reálné operační velení skrz čtyři Operačně strategická velitelství. Ty jsou totožná se čtyřmi vojenskými okruhy ( někdy je uváděno pět vojenských okruhů) v době míru. Nad nimi je generální štáb zodpovědný za operační vedení. Jeho sídlo je v Moskvě, ulice Znamenka 14.
1. Komu jsou podřízena jednotlivá velitelství sil?: Ministerstvu obrany a nad ním stojí Vladimír Putin jako vrchní velitel ozbrojených sil.
1. Jaké jsou úlohy jednotlivých sil, pokud jim nejsou přímo podřízeny vojenské jednotky?: Pozemní síly mají vlastního velitele a vlastní štáb, ale nevěnují se polnímu velení. Jeho úlohou je věnování se taktice, výcviku a organizačnímu managmentu. Bohužel k ostatním silám jsme informace nenalezli, lze se domnívat, že minimálně námořní a vzdušné síly by mohly mít podobné zaměření jako pozemní síly, ale v knize to uvedeno není. Všechny síly mají svého velitele, ale otázkou je jejich pravomoc. O strategických jaderných silách jsme nalezli, že jejich předávání okruhům je pod pravomocí prezidenta. Ruská armáda má tři intervenční síly : VDV ( výsadkové jednotky), námořní pěchotu a Specnaz. Výsadkové jednotky jsou samostatnou silou. Každý vojenský okruh má jednu výsadkovou brigáda, ale prakticky poslouchají rozkazy z velitelství VDZ v Moskvě.
1. Jakou úlohu hraje ve velení ozbrojených sil RF operační ředitelství generálního štábu RF?: Jak jsme uvedli výše Generální štáb zodpovídá za operační vedení. S tím souvisí Kontrolní centrum národní obrany. To je umístěno uvnitř a pod hlavní budovou Ministerstva obrany. Je v něm velké množství počítačů a velkých obrazovek, má sloužit coby nervové centrum pro válečné konflikty.
Výše uvedené informace představují pouze malý náhled do struktury armády Ruské federace. Pro hlubší porozumění doporučujeme nahlédnout do dalších informačních zdrojů.
Použité zdroje: MCNAB, Chris, ed. Velký medvěd ve válce: ruská a sovětská armáda od roku 1917 do současnosti. Překlad Jan Krist. Vydání první. Praha: Česká citadela, 2020. 372 stran. ISBN 978-80-88382-16-4.
Kniha byla zkompilována z několika knih nakladatelství Osprey. V knize naleznete také literaturu a doporučenou četbu týkající se ruské armády. Jedné se o knihy v angličtině.
Do angličtiny přeložené stránky ruského ministerstva obrany - je to zdroj informací k bližšímu pochopení struktury ruské armády. Jiné informace jsme nebrali v potaz. Home : Ministry of Defence of the Russian Federation (eng.mil.ru)
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.07.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu