Struktura OKW
Text dotazu
Dobrý den,
Zajímám se o druhou světovou válku a zajímalo by mě, k čemu byli jednotlivé součástí německého vrchního velení (OKW)? Konkrétně mám nemyslí: Wehrmachtführungsstab-operační štáb v čele s Alfredem Jodlem, Abteilung Landesverteidigungsführungsa v čele s Walterem Warlimontem a Heeresstab který vedl Walther Buhle?
Za odpovědi děkuji
Odpověď
Dobrý den,
název Wehrmacht (branná moc) označuje ozbrojené síly Třetí říše v letech 1935-1945.
Wehrmacht byl tvořen třemi hlavními složkami:
1) Heer = armáda
2) Luftwafe = letectvo, obnovené i přes zákaz smlouvy z Versailles rozkazem Adolfa Hitlere 26.2.1935
3) Kriegsmarine  (válečné) námořnictvo, nástupce Teichsmarine od 1.6.1935.
OKW bylo zformováno v roce 1938 po aférách Blomberga a Fritsche, které vedlo k Blombergovu odstranění a ke zrušení úřadu Říšského ministra ozbrojených sil (Reichswehrministeria).
Oberkomando der Wehrmacht představovalo součást velitelské struktury německých ozbrojených sil za druhé světové války. Teoreticky sloužilo jako generální štáb v Hitlerově Třetí říši.
Oberkomando des Heeres (OKH) bylo nejvyšším velením německé armády v době nacistického Německa. Os roku 1938 bylo OKH spolu s OKL (vrchní velitelství letectva) a OKM (vrchní velitelství námořnictva) formálně podřízeno OKW. Během války mělo OKH odpovědnost za strategické plánování armád a skupin armád. Jeho úkolem bylo koordinovat válečné cíle německé pozemní armády, válečného námořnictva a letectva. S tím, jak se vyvíjela válečná situace však OKW postupně převzal přímé velení nad jednotkami na Západě, zatímco OKH (Vrchní velení pozemních sil) vlastně řídilo jednotky na ruské frontě.
Každá armáda měla také Armeeoberkommando (AOK). Až do porážky u Moskvy v prosinci 1941 bylo OKH a její štáb nejvýznamější jednotkou německého válečného plánování. Po bitvě u Moskvy, kdy byl velitel OKH odvolán, Hitler sám sebe jmenoval jako vrchního velitele armády.
Alfred Jodl byl označovaný jako "mozek německých operací. S Adolfem Hitlerem se setkal poprvé v roce 1923 a během dalších deseti let se stal jedním z jeho nejdůležitějších poradců. V roce 1935 nastoupil Jodl na říšské ministerstvo obrany a v roce 1938 se stal náčelníkem operačního oddělení Vrchního velitelství armády. O rok později byl povýšen do hodnosti generálmajora a stal se náčelníkem štábu Wehrmachtu. Stal se zodpovědným za plánování německých operací a podílel se na řízení útoku na Polsko. S Keitwelom, Readeromem a Hitlerem vypracoval plán okupace Norska a Dánska. Aktivně se zúčastnil útoku na západní Evropu a po pádu Francie byl povýšený do hodnosti generálporučíka. V roce 1941 byl hlavním plánovačem útoku na Řecko a Jugoslávii a jeho štáb vypracoval i plán útoku na Sovětský svaz. Plán s názvem Operace Barbarossa obsahoval také směrnici o likvidaci komisařů Rudé armády. Jodl se zúčastňoval Hitlerových porad, které se konaly i 2x denně. Hitlerovu strategii převáděl do konkrétních taktických operací. Po Hitlerově smrti jako zástupce admirála Donitze podepsal 7. května 1945 ve francouzské Remeši bezpodmínečnou kapitulaci Německa. Po válce byl souzený Norimberským soudem za válečné zločiny. Popravený byl 16. října 1946.
Walter Warlimont od září 1939 do září 1944 zastával funkci zástupce náčelníka operačního štábu OKW pod velením generála Alfreda Jodla. Jeho význam spočívá v tom, že po skončení války popsal činnost a fungování Hitlerova hlavního stanu. Jako bezprostřední pozorovatel a účastník důležitého válečného rozhodování podal neocenitelné svědectví.
Walter Buhle byl německý důstojník, naposledy generál pěchoty a náčelník štábu armády ve vrchním velení wehrmachtu a také náčelník armádního úřadu pro zbraně během druhé světové války. Při mobilizaci pro polské tažení byl Buhle 26. srpna 1939 jmenován náčelníkem operačního oddělení vrchního velitelství armády. Tuto funkci zastával až do 21. ledna 1942, kdy byl povýšen na generálmajora (1. srpna 1940). Poté byl v únoru 1942 jmenován náčelníkem štábu armády ve vrchním velení Wehrmachtu. Následně byl 1. dubna 1942 povýšen na generálporučíka a 1. dubna 1944 na General der Infanterie. Byl lehce zraněn při atentátu 20. července 1944 ve Wolfsschanze (operace Valkýra). Dne 1. února 1945 byl Buhle jmenován náčelníkem armádního úřadu pro zbraně. Tuto funkci zastával až do konce války. Od 8. května 1945 byl válečným zajatcem v USA, odkud byl propuštěn v červnu 1947.
Doporučená literatura (báze NKC Národní knihovny ČR, https://aleph.nkp.cz/cze/nkc):
- Hitlerovi generálové včera a dnes / L.A. Bezymenskijnego. -- Vydání I.. -- Praha : Nakladatelství politické literatury, 1963. -- 482 stran, 52 nečíslovaných stran obrazových příloh : ilustrace ; 21 cm
- Hitlerova smrtelná choroba a další tajemství nacistických vůdců / John K. Lattimer ; [z polského [sic] originálu ... přeložil Otto Zwettler]. -- 1. české vyd.. -- Praha : Naše vojsko, 2011. -- 331 s. : il., portréty, faksim. ; 24 cm. -- ISBN 978-80-206-1161-1
- Historie německé armády : 1939-1945 / Philippe Masson ; [z francouzštiny přeložil Jiří Žák]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Naše vojsko, 1995. -- 367 s. ; 21 cm. -- ISBN 80-206-0461-8
- Druhá světová válka : úplná historie / Martin Gilbert ; přeložil Zdeněk Hron. -- 1. vyd. v českém jazyce. -- Praha : BB/art, 2006. -- 893 s., [64] s. obr. příl. : il., mapy, portréty ; 24 cm. -- ISBN 80-7341-933-5
Doporučená instituce:
Knihovna Vojenského historického ústavu:  https://www.vhu.cz/knihovna/,
U Památníku 2, 130 05  Praha 3 – Žižkov, https://www.vhu.cz/muzea/zakladni-informace-o-am-zizkov/expozice-am-zizkov/
Použité a doporučené zdroje:
http://www.multimediaexpo.cz/mmecz/index.php/Wehrmachthttps://www.druhasvetova.com/?p=osobnosti/nemecko/Generalmajor-Walther-Warlimont
https://cs.wikipedia.org/wiki/Oberkommando_der_Wehrmacht
https://www.druhasvetova.com/?p=armada/nemecko/Oberkommando-des-Heeres
https://www.csfd.cz/tvurce/23799-alfred-jodl/biografie/
https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/245433-alfred-jodl.html
https://www.postavy.cz/alfred-jodl/
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.08.2023 21:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu