Struktura literárního díla
Text dotazu
Prosím o pomoc s tématem Struktura literárního díla. Co vše si pod tímto názvem můžeme představit, co vše do tohoto tématu lze zařadit. Velice Vám děkuji za pomoc,
Odpověď
Dobrý den, publikace Slovník literární teorie. Red. a předml. Štěpán Vlašín. 2., rozš. vyd.. Praha : Československý spisovatel, 1984. 465 s. uvádí pod hleslem "Struktura" následující (uvádíme Vám pouze výtah):
Struktura (od lat. struere= vrstvit, stavět; structura= stavba, složení)- množina vazeb mezi prvky, ať přímých nebo zprostředkovaných, udržující ve vzájemné funkční součinosti a hiearchii. ... Paralelně s protikladem formy a obsahu se pak rozlišuje s. povrchová a hloubková. S. v umělecké literatuře existuje v různých rovinách- na úrovni díla i literárního procesu. Dílo obsahuje struktury jazykové(tj. struktury věty, verše, odstavce, kapitoly) nebo ideově tématické(např. syžet). Literární proces lze charakterizovat z hlediska struktury synchronní(např. vztahy mezi díly téže doby, téhož směru, různých směrů jedné historické etapy) anebo diachronní(vazby mezi postupně vzniklými díly téhož autora, mezi básnickými školami různých historických epoch).
V knize Svět literatury. I. Napsal autorský kolektiv za vedení Felixe Vodičky. Praha : SPN, 1992. 220 s. ISBN 80-04-25907-3 je struktuře literárního díla věnována jedna celá kapitola na str. 27-42. Kapitola je členěna do 4 celků: Celek lit. díla, obsah a forma, složky(plány) lit. struktury ; plán jazykový ; plán tematický ; plán kompoziční.
Další informace mohou být obsaženy v následujících dílech, které se zabývají teorií literárních děl:
JANOUŠEK, Miroslav. Nástin procesu vzniku a struktury uměleckého literárního díla : Určeno pro posl. 1. roč. filologických oborů. 1. vyd.. Olomouc : Univerzita Palackého, 1989. 86 s.
JANKOVIČ, Milan; PEŠAT, Zdeněk; VODIČKA, Felix (red.). Struktura a smysl literárního díla : sborník studií 1. vyd.. Praha : Československý spisovatel, 1966. 227 s.
ČERVENKA, Miroslav. Významová výstavba literárního díla. 1. vyd.. Praha : Karolinum, 1992. 155 s. ISSN 0567-8269
ČERVENKA, Miroslav aj. . Kapitoly z teorie literárního díla : Skripta pro posl. filoz. fak. Univerzity Karlovy. 1. vyd.. -- Praha : Karolinum, 1993. 179 s. ISBN 80-7066-758-3
PETERKA, Josef. Teorie literatury pro učitele. 2., přeprac. vyd.. V Praze : Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2006. 248 s. ISBN 80-7290-244-X
Všechny tyto uvedené publikace jsou dostupné v NK ČR, jejich záznam spolu s možností výpujčky naleznete v online katalogu NK ČR na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ . Zde také můžete vyhledat další dokumenty, do pole "kombinace slov z různých údajů" zadejte např. literární dílo, struktuta literárního díla, apod.
Volně na internetu jsou dostupné následující odkazy s tematem struktury lit. díla:
http://stredoskolskaliteratura.kvalitne.cz/teorieucelene.html
http://romanaproza.pise.cz/14741-vystavba-literarniho-dila.html
Další vyhledání možné prostřednictvím internetových vyhledávačů google.cz, jixo.cz, atd. Hesla pro vyhledávání obdobná jako v online katalogu NK ČR.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2007 18:49
Dominik píše:
Čtvrtek 20.10.2016 17:30
Dobrý den, potřeboval bych obsah díla Pianista podle kapitol.
Děkuju za odpověď
PSK - admin píše:
Pátek 21.10.2016 12:08
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu