Struktura encyklopedického hesla
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne, jaké atributy musí obsahovat encyklopedické heslo zabývající se popisem kulturní epochy (např. renesance), jak by měla vypadat kompozice hesla. Velice děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo najít žádné pravidlo, kteým by se řídila stavba encyklopedického hesla pojednávajícího o kulturní epoše. V zájmu jak odborníků podílejících se na tvorbě hesel, tak uživatelů encyklopedie, je přehlednost, srozumitelnost a výstižnost hesla.
Co se týče např. řazení hesel, jedná se o zvyklosti té dané země, jak je uvedeno v úvodu Ottovy všeobecné encyklopedie -"hesla jsou řazena abecedně podle obvyklých českých zvyklostí..."
(Ottova všeobecná encyklopedie ve dvou svazcích. -- Vyd. 1.. -- Praha : Ottovo nakladatelství - Cesty, 2003. -- 2 sv. : il., mapy, portréty ; 30 cm)
Pojem "renesance" (aj.) má v encyklopediích většinou stejné atributy, liší se pouze kvantitou.
Uvádí se doslovný překlad z originálního jazyka, definice epochy(časové vymezení, země původu, vliv na umění a dobu obecně, popř.významné osobnosti) Heslo v encyklopediích: Universum : všeobecná encyklopedie. -- Vyd. 1.. -- Praha : Odeon, 2000-2001. -- 10 sv. : il. (některé barev.), mapy, portréty ; 25 cm
Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích. -- Vyd. 1.. -- Praha : Nakladatelský dům OP, 1996-. -- 4 sv. : il., mapy, portréty (část. barev.) ; 25 cm
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.01.2008 16:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu