Stručný přehled českého těsnopisu v pořádku abecedním od Václava Beneše
Text dotazu
Dobrý den, pracuju na stránce Wikizdroje a snažím se zjistit něco o knize Stručný přehled českého těsnopisu v pořádku abecedním od Karla Bláhy (1887-1917) a Václava Beneše (1865-1919). Vyšla v roce 1902 v Praze. Nejde o té knize něco zjistit?
Odpověď
Dobrý den,
k uvedené publikaci se nám bohužel mnoho informací zjistit nepodařilo. Její bibliografický záznam jsme nalezli pouze v online katalogu NK ČR (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000562336&local_base=NKC), ovšem bez jakýchkoliv exemplářů dostupných k vypůjčení, ty jsme nenalezli ani v naskenovaných lístkových katalozích RetrIS (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001). Vypadá to tedy, že knihu (pokud byla vydána samostatně) nemáme v NK ČR ve fondu, její záznam byl do online katalogu doplněn pouze z existujících bibliografií.
Nicméně některé informace je možné získat i z bibliografického záznamu, například že spisek čítal 31 stran a vyšel v tzv. osmerkovém formátu (označení 8°), tedy dnešní A5.
Prostřednictvím digitální knihovny NK ČR (https://kramerius5.nkp.cz nebo https://ndk.cz) jsme nalezli ještě některé bibliografie, které uvádějí, že se jednalo o přílohu těsnopisného týdeníku Multum z r. 1903 (přetisk z Hynkovy Ročenky školství obecného a pokračovacího za r. 1902-3).
Zdroj:
KRATOCHVÍL, Alois. Dějiny slovanských stenografií: část československá, II: Bibliografie československého těsnopisu. Praha: První pražský spolek stenografů čsl., 1939. S. 13. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:4b3bd4ad-cb60-437c-824f-4ddf27823f11
V tom případě by tedy publikace mohla být přiložena k některému číslu časopisu Multum z r. 1903, který je možné pro uživatele registrované v Národní knihovně ČR objednat ke studiu do studovny, viz https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002276712&local_base=NKC. Ročenka školství obecného a pokračovacího nakladatele Aloise Hynka (vycházela 1892-1903) je pak obsažena v našich naskenovaných lístkových katalozích se signaturou 54 K 13038 - https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001&catalogId=010gk1%20%20%20%20&caseId=31&drawerId=16&recordId=31160717&bookmarkId=null&filterId=null&page=1. Ročenku by mělo být možné objednat opět k prezenčnímu studiu do studovny (odkaz Objednat nad katalogizačním lístkem).
Další použité zdroje:
* PRAŽÁK, Vilém a NOSOVSKÝ, Karel. Soupis československé literatury za léta 1901-1925, Díl první, Část 1, A-L: Abecední seznam. V Praze: Svaz knihkupců a nakladatelů československé republiky, 1929-1931. s. 51. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:c09230c0-cfc5-11e3-94ef-5ef3fc9ae867
https://cs.wikipedia.org/wiki/Folio
https://www.encyklopedieknihy.cz/index.php/Osmerka
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.11.2022 20:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu