Střítež nad Bečvou
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je název obce Střítež nad Bečvou (okr.Vsetín) rodu mužského nebo ženského? Domnívám se, že mužského, na rozdíl od jiných Střítežů -í.
Fr. Dobeš - Kniha o Stříteži, (vydáno kolem roku 1940) jednoznačně potvrzuje rod mužský, v dnešní době někteří lidé zvenčí, např.okresní novináři o nás píší jako o té Stříteži. Jak to tedy je ? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Josef Jungmann ve svém Slovníku česko-německém (Ed. Jan Petr. Praha : Academia 1990, d. IV: S-U, s. 354) jednoznačně definuje:
"Střjtež, e, f.. [=femininum] , mjsto w Morawě"; Místní jména v Čechách, jejich vznik, původní význam a změny (Svoboda, Jan; Šmilauer, Vladimír. Praha : NČSAV, 1960, s. 277) u českých obcí tohoto jména :
"Střítež Lid. Střítěž, ve Střítěži" (žen. vzor kost, ale také muž. vzor stroj ?!) Zeměpisné slovníky neuvádějí příklady skloňování, z nichž by se dalo na rod usoudit.
Doporučuji také se obrátit na jazykovou poradnu ÚJČ: E-mail:ujc@ujc.cas.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 09:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu