Středověký cestopis
Text dotazu
Dobrý den. Potřeboval bych obecný popis středověkého cestopisu. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, váš dotaz zní trochu jako domácí úkol, ten byste si měl vyracovat sám. Tedy jen stručně a hledejte spíše v uvedené literatuře. Středověký cestopis sloužil k několika účelům. Jednak to byla zábavná četba, v níž se objevovaly fantastické země a stvoření. Tzv. Mandevillův cestopis, právě takto fantastický, byl velmi populární a středověcí čtenáři jej brali jako věrohodný. Naopak Milion Marca Pola byl často pokládán za smyšlenku, ačkoli se zakládal na skutečných zážitcích. To bylo dáno tím, že tzv. Mandeville využíval rozšířené středověké fantastické představy o cizích zemích a jejich obyvatelích.
Cestopisy často nebyly literárním dílem v dnešním smyslu, ale např. záznamem diplomatické cesty, nebo průvodcem pro poutníky (velmi časté byly cestopisy z Palestiny, určené poutníkům k Božímu hrobu), Milion Marca Pola byl také trochu příručkou pro obchodníky.
Z literatury:
Stvoření místa ve středověkém cestopise / Alena Scheinostová In: Česká literatura. -- ISSN 0009-0468. -- Roč. 52, č. 2 (2004), s. 149-171.
Ve druhé části této studie je na 1-2 stranách středověký cestopis výstižně chrakterizován.
Encyklopedie literárních žánrů / Dagmar Mocná, Josef Peterka a kol.. -- 1. vyd.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2004. -- 699 s. ; 24 cm
Milión neboli O zvycích a poměrech ve východních krajích / Marco Polo ; Z lat. přel. Václav Bahník ; Doslov Ivan Hrbek ; Il. Adolf Born ; Typografie Pavel Hrach. -- 1. vyd.. -- Praha : Odeon, 1989. -- 228 s. : barev. obr. ; 25 cm
Cestopis tzv. Mandevilla [pseud.] / K vyd. připr. a pozn. a slovníčkem opatřil František Šimek ; Předml.: Josef Janáček ; Závěrečnou pozn. naps. František Šimek a Miloslav Kaňák. -- 1. vyd. v SNKLU. -- Praha : SNKLU, 1963. -- 205, [3] s. : 12 s. obr. příl. [1] mp. ; 8°
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2008 15:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu