Středověké trhy
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se dozvěděl, kde se pořádaly středověké trhy v jižních Čechách.
Nejlépe ty v blízkosti dálkových tras (nehradské...), popřípadě, kde se dozvím o obcích, které zanikly během 30ti leté války?
Předem děkuji za info.
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz týkající se středověkých trhů, dálkových obchodních cest a zaniklých obcí v jižních Čechách. Protože je tento dotaz velice široký doporučujeme navštívit Jihočeskou vědeckou knihovnu, regionální oddělení, popř. si zde zadat rešerši, nebo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích.
Z fondu naší knihovny nabízíme následující tituly:
HOFFMANN, František. Středověké město v Čechách a na Moravě. Vyd. 1., (celkově 2., rozš. a upr.). Praha: Lidové noviny, 2009. 712 s. Česká historie, sv. 20. ISBN 978-80-7106-543-2.    C337.235
Čapek, Ladislav. Město České Budějovice a jeho zázemí ve vrcholném středověku. Archaeologia historica, 2012, 37(1), s. 143-164. ISSN 0231-5823.
Roubík, František: Spory jihočeských měst o směr obchodních cest ve 14. až 17. století. JSH 40,1971, č. 1, s. 1-18.
PRAXL, Paul. Zlatá stezka. Překlad Helmut WAGNER. 4. vydání (1. české). Prachatice: Město Prachatice ve spolupráci s Městskou knihovnou Prachatice, za spoluúčasti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Prachatického muzea, 2016. 111 stran. ISBN 978-80-905842-3-5.           C369.246
VEČEŘOVÁ, Veronika. Prachatický solný obchod v pozdním středověku: právo, cesty, konkurence. In: Zlatá stezka. 2018, 25, s. 15-56.
HOJEROVÁ, Hana. Průvodce dějinami Linecké stezky =: Begleiter durch die Geschichte des Linzer Steigs. Ilustrace Libor BALÁK. 1. vydání. Lhenice: Občanské sdružení "Rozkvět zahrady jižních Čech - místní akční skupina", 2014. 20 stran. ISBN 978-80-905980-0-3.       B55.116
ŠTEMBERK, Josef. Zaniklé osady podél Zlaté Stezky, aneb, co bylo a není =: Verschwundene Ortschaften etlang des Goldenen Steiges, was damals war, ist nicht mehr. Překlad Růžena ŠTEMBERKOVÁ. Prachatice: Město Prachatice, [2002?]. 25 s.      DT 8.516
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1947. 1.- 5. sv.    C 17.714/1-5
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
České Budějovice
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
17.08.2022 13:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu