Středověké drama
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje literatura ke středověkému drama, zvláště ke hře Mastičkář. Děkuji. Našla jsem bohužel jen anglickou literaturu.
Odpověď
Dobrý den, pro vyhledání literatury týkající se středověkého dramatu můžete použít např. elektronický katalog Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), do pole Předmět lze zadávat spojení jako dram? and středověk?, dram? and staročesk?, mastičkář?, obecněji také literatur? and středověk?, divad? and středověk? aj. Znaménko "?" rozšiřuje zadané výrazy o libovolný počet znaků. Dotaz můžete omezit také pouze na dokumenty v češtině zaškrtnutím políčka na úvodní stránce vyhledávacího formuláře.
Vybrali jsme několik dokumentů na ukázku:
* STEHLÍKOVÁ, Eva. A co když je to divadlo? : několikero zastavení nad středověkým latinským dramatem. Praha : Divadelní ústav : Koniasch Latin Press, 1998. 163 s. ; 21 cm. ISBN 80-7008-069-8 (Divadelní ústav : brož.). ISBN 80-85917-37-8 (KLP : brož.).
* SIMON, Eckehard. Die Anfänge des weltlichen deutschen Schauspiels 1370-1530 : Untersuchung und Dokumentation. Tübingen : Niemeyer, 2003. xi, 492 s., [14] s. obr. příl. il. ; 24 cm. (Münchener Texte und Untersuchungen zur deutschen Literatur des Mittelalters, ISSN 0580-1362 ; Bd. 124). ISBN 3-484-89124-6 (váz.)
* středověké drama -- německy mluvící země -- 14.-15. stol.
* STRATMAN, Carl J. Bibliography of Medieval Drama. New York : F. Ungar, 1972. 2 sv. Obsahuje: Vol. 1. 15, 670 s. Vol. 2. 9, S. 671-1035.
* PATERA, Adolf. Drkolenské zbytky staročeských her dramatických ze XIV století. [V Praze? : A. Patera?, mezi 1889 a 1909]. 18 s. ; 22 cm.
* TRUHLÁŘ, Josef. O staročeských dramatech velikonočních. [Praha : J. Truhlář, mezi 1890 a 1892]. 197 s. ; 22 cm
* MÁCHAL, Jan. Staročeské velikonoční slavnosti dramatické. Praha : Královská česká společnost nauk, 1906. 24 s. ; 8°. (Věstník Král. čes. společnosti nauk. Tř. filosof.-histor.-jazykozp.)
Přímo hře Mastičkář se věnují např. následující knižní tituly:
Zřejmě jste nalezla:
* VELTRUSKY, Jarmila F. A Sacred farce from medieval Bohemia Mastičkář. Ann Arbor : University of Michigan Press, 1985. IX, 396 s. : fotogr. ; 21 cm. (Michigan Studies in the Humanities ; 6). ISBN 0-936534-05-2 (váz.)
Dále:
* SVEJKOVSKÝ, František. Z dějin českého dramatu : Lat. a latinskočeské hry tří Marií . Praha : Univerzita Karlova, 1966 (Mír). 147, [1] s. : [4] fot. příl. ; 8°.
Resumé: Práce, věnovaná jedné ze složek středověkého dramatu, a to latinským a latinskočeským památkám velikonočním, obsahuje tyto podstatné kapitoly a
stati: Počátky (12.-13. století); 1. Nejstarší velikonoční slavnost; 2.
Dalšístopy velikonočních dramatických úprav v rukopisech. Doba rozvoje (14.-15. století); 1. Latinské texty, 2. Latinskočeské hry, 3. Mastičkář.
* ČERNÝ, Václav. Staročeský Mastičkář. Praha : ČSAV, 1955 (Praž. tisk. 05). 84, [1] s. ; 8°. (Rozpravy Čs. akademie věd ; Roč. 65/1955. Řada SV. Seš. 7)
Resumé: "Tato práce vznikla jako přirozený dodatek mé "staročeské milostné lyriky". vyšlé r. 1948 a jako výsledek mého dalšího zkoumání úlohy lidových žakéřů v staré české literatuře. Obsahuje čtyři these: thesi o světském původu a původní samostatnosti staročeské frašky o mastičkářovi, jež byla teprv později, z vnějšku a uměle přistavena k vážné hře náboženské či vpravena do ní; thesi o jejím původu žakéřském. Třetí thesí je nezávislost staročeské frašky na německých předlohách či přesněji, důkaz, že otázka priority vzniku toho či onoho Mastičkáře nemá smyslu. These čtvrtá týká se doby vzniku původní žakéřské hry o mastičkáři." (V. Černý) Studie je uvedena úplným textem Mastičkáře Musejího i Drkolenského, k němuž jsou připojeny textové poznámky.
Rozsáhlý přehled literatury pojednávající o dramatu Mastičkář můžete nalézt také v Lexikonu české literatury (Díl 3, svazek I, M-O. Praha: Academia, 2000. Str. 146-147. ISBN 80-200-0708-3).
Pro Vaši práci jsou vhodným zdrojem také článkové databáze a bibliografie, např. báze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), kde můžete zadávat stejná klíčová slova, jako jsme uvedli výše. Výsledkem našeho hledání byly následující články:
* JUST, Vladimír. Oráč, Mastičkář a Smrt - to celé z Čech. In: Divadelní revue. -- ISSN 0862-5409. -- Roč. 7, č. 4 (1996), s. 12-18.
* české divadlo * německé divadlo * divadelní věda * teatrologie * divadelní estetika * dějiny divadla * středověké divadlo * středověké drama
* české drama * německé drama * tématika * němečtí humanisté * Čechy * Německo * r. 1350-1407
* VELTRUSKY, Jarmila F. Postava mastičkáře ve středověkém náboženském divadle.In: Divadelní revue. -- ISSN 0862-5409. -- Roč. 13, č. 4 (2002), s. 4-12.
* VELTRUSKY, Jarmila F. Staročeský Mastičkář jako klaun i symbol. In: Divadelní revue. -- ISSN 0862-5409. -- Roč. 13, č. 4 (2002), s. 13-17.
* SCHMARC, Vít. Středověký Mastičkář - nesmiřitelný svár hlavy a zadnice. In: Divadelní revue. -- ISSN 0862-5409. -- Roč. 17, č. 2 (2006), s. 3-13
* SLANAŘ, Otakar. Mastičkář nemíří proti církvi, zesměšňuje lidi na okraji. In: Literární noviny. -- ISSN 1210-0021. -- Roč. 17, č. 10 (20060306), s. 10.
Recenze na: Thomas, Alfred. Čechy královny Anny : česká literatura a společnost v letech 1310-1420. -- Brno : Host, 2005. -- ISBN 80-7294-167-4, 80-7294-132-1.
Této elektronické databázi (budované od r. 1991) předcházela tištěná bibliografie Články v českých časopisech (1953-1990), která je na základě čtenářského průkazu dostupná např. v Referenčním centru NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm). V této bibliografii byste také mohla nalézt další zdroje.
Rovněž bychom Vám doporučovali hledat v oborových bibliografiích, jako článková bibliografie Divadelního ústavu
(http://www.divadelni-ustav.cz/fdb_biblio/index.php) a Bibliografie české literární vědy Ústavu pro českou literaturu AV ČR - Retrospektivní bibliografie do r. 1945 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=ret) a Bibliografie české literární vědy od r. 1961 (http://isis.ucl.cas.cz?form=biblio).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.10.2009 10:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu