středověká slova
Text dotazu
Potřebuji zjistit na tábor význam slov: večeřadlo, hyrys, krumlovaný, česnekyr, drabant, fraucimor, čamrda a berylum
Odpověď
Čamrda = otáčivý knoflík s hřídelkou uprostřed, káča.
In: Rejzek, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice : Leda, 2001. 752 s. ISBN 80-85927-85-3.
Fraucimor = původně jizba jen pro ženy, ženský pokoj, pak veškeré ženstvo v paláci, hradě, domácnosti, ženy vůbec
In: Machek, Václav. Etymologický slovník jazyka českého.  2.opr. a dopl. vyd. Praha : Academia, 1968. 866 s., obr. příl.
Drabant = člen osobní stráže šlechticů
Večeřadlo = 1. jídelna
In: Bělič, Jaromír; Kamiš, Adolf; Kučera, Karel, et al. Malý staročeský slovník. 1.vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 707 s.
= 2. místnost, kde Ježíš jedl naposledy velikonočního beránka se svými apoštoly…
In: Slovník biblické kultury.  1.vyd. Praha : EWA Edition, 1992. 319 s.
Beryllum – nalezla jsem pouze beryl = drahokam
Krumlovaný –  nenalezeno - není to spíše krumplovaný = vyšitý, protkaný zlatem
Hyrys – nenalezeno - není to spíše kyrys = brnění
In: Holub, Josef; Lyer, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvlástním zřetelem k slovům kulturním a cizím.  2. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1978. 527 s.
Česnekyr = toto slovo jsem bohužel nikde nenalezla, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu ÚJČ AV ČR - http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
29.05.2008 12:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu