Středověk - Konec mongolské invaze - Dotaz na zdroj
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, v jaké knize ověřit průběh a důvody opuštění Evropy Mongoly kolem roku 1241. V knize "Na hradech, v klášterech, v podhradí" tvrdí Dieter Breuers následující:
"Na jaře 1241 tak ležela Evropa před obrovskými mongolskými hordami otevřená a neschopná se bránit. A pak se stal zázrak. Batu sebral své bojovníky a stáhl se zpátky. (...) Nikdy se už nevrátil." Celou situaci vysvětluje tím, že zemřel Čingischánův nástupce Ögedej, Batu o tom dostal zprávu a vydal se co nejrychleji zpět do Mongolska, aby se účastnil volby nového chána. (s. 320-1)
Protože mi obecně připadá, že Dieter Breuers má o něco větší smysl pro drama než pro přesnost, ráda bych si celou situaci nastudovala i z jiného pramene, pokud možno takového, který by byl citovatelný v akademické práci. Překvapivě jsem k tomu tématu nic nenašla ani v knihách typu "Evropa vrcholného středověku" z edice Dějiny Evropy. Naopak jsem narazila na spíše popularizační články na internetu, které odchod Mongolů z Evropy spojují s logistickými problémy způsobenými počasím.Mohli byste mi prosím poradit nějakou knihu, ve které by tyto události byly popsány, třeba ani ne příliš rozsáhle, ale důvěryhodně (nakolik to je u takto starých dějin možné)?
Předem děkuji a přeji krásný den,
Odpověď
Dobrý den,
problematiky, která vás zajímá, se dotýkají  i články, viz níže
URBANČÍK, J. Mongolsko v minulosti.
Lidové noviny, Roč. 47, 1939, 19.1. čís.34 (polední vydání), s. [6].
* URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17562868
SOKOLOVÁ, O. Mongolský příklad.
Zdravotnické noviny. Roč. 26, 7.7.1977, čís. 27, s. 7.
* URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29165408
Knih o Mongolsku je několik, můžeme doporučit knihu SCWARZ, Michal. Mongolsko: stručná historie států. Praha: Libri, 2010.
Je možné ale, že se zdroje budou v informacích opakovat, autoři je vzájemně od sebe přebírali (opisovali od sebe); nejsme zcela kompetentní posoudit, který zdroj je zaručeně důvěryhodný.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.11.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu