středoškolské učebnice dějepisu
Text dotazu
Sháním středoškolské učebnice dějepisu k mikrovýzkumu, na kterém pracuji. Potřeboval bych učebnici jak zcela aktuální, tak z počátku devadeátých let a jednu rovněž z bolševické minulosti (dejme tomu 70.či80.leta). zároveň bych si rád pročetl jednu +- současnou středoškolskou učebnici dějepisu z Anglie či USA. Jak se k nim můžu dostat a co proto musím udělat?Mnohokrat děkuji.
Odpověď
Dobrý den, pokusili jsme se vytipovat několik učebnic, které by pro Vaši analýzu mohly být vhodné. Učebnic pro střední školy není bohužel tolik, také například vycházejí v několika dílech po dobu několika let, což pro Vás také nemusí být optimální. Pro vyhledávání jsme použili katalog Národní knihovny ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), NK ČR má právo povinného výtisku, proto by české dokumenty měly být v jejím fondu zahrnuty relativně v úplnosti.
Nejnovější učebnice (přehled viz též webové stránky Státního pedagogického nakladatelství -
http://www.spn.cz/stranky/katalog.phpviewsub=dejss&viewcat=ss&nocache=82550570):
* POPELKA, Miroslav; VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 1, Pravěk a starověk -- 2. vyd.. -- Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2008. -- 143 s. : barev. il., mapy ; 30 cm. ISBN 978-80-7235-410-8
* ČORNEJ, Petr; ČORNEJOVÁ, Ivana; PARKAN, František. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 2, Středověk a raný novověk. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2001. -- 160 s. : barev. il., mapy, portréty, faksim. ; 29 cm. ISBN 80-7235-152-4.
* HLAVAČKA, Milan. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 3, Novověk. -- 1.
vyd.. -- Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2001. -- 175 s. : il.
(převážně barev.), mapy, portréty ; 30 cm ISBN 80-7235-172-9 (brož.) : Kč 139,00
* KUKLÍK, Jan; KUKLÍKOVÁ, Jana. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 4, Nejnovější dějiny. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 2002. -- 215 s. : il. (některé barev.), mapy, portréty ; 30 cm. ISBN 80-7235-175-3 (brož.) : Kč 159,00
* Dějepis pro střední odborné školy : české a světové dějiny / Petr Čornej ... [et al.]. -- 2. vyd.. -- Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2008. -- 238 s. : il. (převážně barev.), mapy, portréty, faksim. ; 30 cm. ISBN 978-80-7235-382-8 (brož.)
Počátek 90. let:
* Dějiny novověku : Učební text pro žáky středních škol / Miroslav Hroch, Josef Polišenský, František Svátek. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1992 (Olomouc : Moravské tiskárny). -- 80 s. ; 30 cm. -- (Učebnice pro střední školy). ISBN 80-04-25991-X (brož.)
* Dějiny novověku : Učební text pro žáky středních škol / Miroslav Hroch, Josef Polišenský, František Svátek. -- 2. vyd.. -- Praha : SPN, 1993 (Olomouc : Moravská tiskárna). -- 80 s. ; 30 cm. -- (Učebnice pro střední školy). ISBN 80-04-26550-2 (brož.)
* Dějiny novověku : učebnice pro střední školy / Miroslav Hroch ; [mapy nakreslil Karel Zpěvák]. -- 1. vyd.. -- Praha : Práce, 1994. -- 164 s. : il. (některé barev.), mapy ; 29 cm. -- (Učebnice pro střední školy) ISBN 80-208-0043-3 (brož.)
80. léta:
* Dějepis : Experimentální učeb. text pro 3. roč. gymnázia / Autor: [kol.], ved. Anna Kováčová. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1981 (Čelákovice : SČT 28). -- 302, [1] s. ; 8°. -- (Učebnice pro stř. školy)
* Dějepis II : pro druhý ročník gymnázia / [Vratislav Čapek... [aj.] ; barev. diapozitivy Estera Kubovičová, Mikuláš Červeňanský, Roman Bunčák ; mapy a grafy Roman Kovář ; vazba a graf. úprava Milada Slaninová]. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1986 (Mír 3). -- 349 s. : il., mapy ; 20 cm. -- (Učebnice pro stř. školy)
* Dějepis pro 1. ročník gymnázia / Tomáš Jílek... [aj.] ; Mapy a grafy Jan Navrátil ; Fot. Jan Gryc. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1984 (Liberec : SG 01). -- 206 s. : obr., fot., mp., grafy, [16] s. barev. fot. ; 21 cm. -- (Učebnice pro stř. školy)
* Dějepis pro 1. ročník středních odborných škol / Vratislav Čapek ; Václav Michovský ; Marián Skládaný. -- 2. vyd.. -- Praha : SPN, 1985 (Gottwaldov : MTZ). -- 175 s. : obr., fot. ; 20 cm. -- (Učebnice pro stř. školy)
* Dějepis pro 2. ročník středních odborných škol a pro 1. ročník středních odborných učilišť (studijní obory) / Ondrej Florek... [aj.] ; Mp. zprac. Jozef Spevák. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1984 (Olomouc : MTZ). -- 167 s. : fot., mp. ; 20 cm. -- (Učebnice pro stř. školy)
Jelikož neuvádíme kompletní výčet všech, možná vhodných, dokumentů, dovolujeme si Vás pro vyhledání dalších publikací odkázat na již zmíněný katalog NKC. Pro zadání dotazu můžete zvolit pole Předmět, pro klíčová slova jsme použili dějepis? and učebnic? (? rozšiřuje výraz pravostranně o 1 a více znaků), případně ještě and střed?. Zadání můžete omezit na konkrétní
roky (např. 80. léta = 198?) či jazyk.
Co se týče anglických nebo amerických učebnic dějepisu, nenalezli jsme ve fondu NK ČR příliš mnoho dokumentů a většinou staršího data:
* The course of American history / Guy P. Griggs jr., Perry McCandless. -- New York : Franklin Watts, 1983. -- xxxi, 509, xxxii s. : il., mapy ; 23 cm.
ISBN 0-531-05643-0 (brož.)
* Spojené státy americké -- dějiny * učebnice
* An English-Reader's : History of England / Anthony Toyne. -- London :
Oxford University Press, 1971. -- 11, 371 s.
* The European revolutions, 1848-1851 / Jonathan Sperber. -- 1st publ., repr.. -- Cambridge [England] : Cambridge University Press, 1994. -- xviii,
282 s. : mp. ; 23 cm. -- (New approaches to European history). ISBN
0-521-38685-3 (brož.) : Kč 450,00
* The Tudor monarchies, 1485-1603 / John McGurk. -- 1st publ.. -- Cambridge
: Cambridge University Press, 1999. -- iv, 124 s. : il. ; 23 cm. -- (Cambridge perspectives in history). ISBN 0-521-59665-3 (brož.)
* The twentieth century world and beyond : an international history since 1900 / William R. Keylor. -- 5th ed.. -- Oxford : Oxford University Press, 2006. -- xvi, 560 s. : il., mapy ; 25 cm. ISBN 0-19-516843-7 (brož.)
Publikace nalezené v katalogu NK ČR si můžete vypůjčit na základě platného čtenářského průkazu NK ČR, informace o možnostech výpůjčky jsou shromážděny u každého záznamu pod ikonkou Exempláře. Pro vyhledání dokumentů, i dalších, nejen výše uvedených, v jiných knihovnách ČR můžete použít Souborný katalog ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) nebo portál Jednotné informační brány (http://ww.jib.cz).
Domníváme se, že více anglických či amerických učebnic dějepisu by mohla mít ve fondu Národní pedagogická knihovna Komenského (http://www.npkk.cz/,
katalog: http://www.npkk.cz/kpwinsqlnpkk/index.php), případně by Vám její pracovníci mohli doporučit další zdroje.
Pokud se v českých knihovnách nebude vyskytovat žádný dokument, který by Vám vyhovoval, je také možné objednat již konkrétní titul z knihoven v zahraničí pomocí Mezinárodní meziknihovní služby (MMVS), více na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ms.htm nebo http://www.knihovny.cz/sluzby/175-meziknihovni-sluzby. Pro vyhledání dokumentů je možné použít např. souborný katalog WorldCat (volně dostupná verze na http://www.worldcat.org).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2009 10:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu