strdí
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, co znamená výraz strdí? Je použit v Jiráskově pověsti O praotci Čechovi.
Odpověď
Dobrý den, slovo strdí (zastarale také strď, stred, streď) je dnes již knižní výraz pro med, respektive plást medu. Slovo má patrně praevropské kořeny a vyskytuje se ve většině slovanských jazyků. Najdete je v elektronickém slovníku staré češtiny: http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx  .
Prameny:
Slovník spisovného jazyka českého / za vedení Boh. Havránka ... [aj.] zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český ČSAV. -- 2., nezměněné vyd.. -- Praha : Academia, 1989. -- 8 sv. ; 22 cm
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s. ; 24 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 16:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu