-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, chtěl bych požádat o stručnou bibliografii k tématu stravování v českých zemích v průběhu dějin, nebo v jednotlivých obdobích. Literaturu zabývající se chrakteristikami připravovaných pokrmů, uživáním surovin apod. Děkuji
Dobrý den, omlouváme se za opožděnou odpověď. K vypracování bibliografického soupisu na téma stravování je zapotřebí zaslat našemu oddělení žádost o vypracování rešerše, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_reserse.htm. Jedná se o placenou službu dle ceníku Národní knihovny ČR, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm#14.
Informace o dokumentech (knihy, články) vydaných na území ČR je z velké části volně dostupná na stránkách NK ČR. Dokumenty týkající se historie stravování v českých zemích můžete vyhledávat např. v následujících zdrojích:
* Elektronický katalog NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) - báze NKC obsahuje informace o českých knihách od roku 1901, starší záznamy jsou průběžně doplňovány, obdobně jako bázi NKC je možné vyhledávat i v České národní bibliografii (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb), která tvoří základ báze NKC
* báze ANL - články v českých novinách, časopisech, sbornících od roku 1991 (http://sigma.nkp.cz/cze/anl) - ANL je výběrová bibliografie, navazuje na stejnojmennou tištenou článkovou bibliografii vydávanou v letech 1953-1990 a lístkovou Retrospektivní článkovou bibliografii 1945-1952 (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_retrospektiva1945_1952.htm).
Obě bibliografie jsou zpřístupňovány v Referenčním centru NK ČR.
* předmětové lístkové katalogy umístěné v Hale služeb NK ČR
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_kat_predm.htm)
Z dalších volně dostupných zdrojů Vám můžeme doporučit např. bibliografie Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz/) zaměřené na české dějiny.
V bázi NKC jsme např. nalezli tyto dokumenty:
* Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. Díl 1-2. Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze a Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v nakl. Mladá fronta, 2007. 2 sv. ISBN 978-80-204-1711-4 ; ISBN 978-80-204-1712-1.
* TOUFAR, Pavel. Opilci, falešní hráči a mlsní žrouti aneb ze života našich předků. Benešov : Start, 2008. s. 117-221 s. ISBN 978-80-86231-46-4.
* The diffusion of food culture in Europe from the late eighteenth century to the present day. Prague : Academia, 2005. 300 s. ISBN 80-200-1325-3.
* Dobrou chuť. V Českých Budějovicích : Jihočeské muzeum, 2003. 135 s. ISBN 80-86260-26-7.
* Dobrou chuť, velkoměsto : sborník příspěvků z 23. vědecké konference Archivu hlavního města Prahy, uspořádané ve spolupráci s Institutem mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ve dnech 5. a 6. října 2004 v Clam-Gallasově paláci v Praze. Praha : Scriptorium : Archiv hlavního města Prahy, 2007. 465 s. ISBN 978-80-86852-16-4 ; ISBN 978-80-86197-85-2.
* PLESKOTOVÁ, Petra. 20 000 let vaření : o kuchyni a kuchařích. Praha : Albatros, 1976. 115 s.
* MONTANARI, Massimo. Hlad a hojnost : dějiny stravování v Evropě. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2003. 227 s. ISBN 80-7106-560-9.
Všechny výše uvedené knihy si můžete na základě platného čtenářského průkazu
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98)
prostřednictvím báze NKC objednat ke studiu do Všeobecné studovny NK ČR.
Knihy, které jsou součástí příručních knihoven jednotlivých studoven (např.
článková biblibliografie z let 1953-1990) je možné studovat na základě jednodenní vstupenky.
vse
--
Národní knihovna ČR
15.10.2009 15:15