stravování (bibliografie)
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych požádat o stručnou bibliografii k tématu stravování v českých zemích v průběhu dějin, nebo v jednotlivých obdobích. Literaturu zabývající se chrakteristikami připravovaných pokrmů, uživáním surovin apod. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, omlouváme se za opožděnou odpověď. K vypracování bibliografického soupisu na téma stravování je zapotřebí zaslat našemu oddělení žádost o vypracování rešerše, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_reserse.htm. Jedná se o placenou službu dle ceníku Národní knihovny ČR, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm#14.
Informace o dokumentech (knihy, články) vydaných na území ČR je z velké části volně dostupná na stránkách NK ČR. Dokumenty týkající se  historie stravování v českých zemích můžete vyhledávat např. v následujících zdrojích:
* Elektronický katalog NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) - báze NKC obsahuje informace o českých knihách od roku 1901, starší záznamy jsou průběžně doplňovány, obdobně jako bázi NKC je možné vyhledávat i v České národní bibliografii (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb), která tvoří základ báze NKC
* báze ANL - články v českých novinách, časopisech, sbornících od roku 1991 (http://sigma.nkp.cz/cze/anl) - ANL je výběrová bibliografie, navazuje na stejnojmennou tištenou článkovou bibliografii vydávanou v letech  1953-1990 a lístkovou Retrospektivní článkovou bibliografii 1945-1952 (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_retrospektiva1945_1952.htm).
Obě bibliografie jsou zpřístupňovány v Referenčním centru NK ČR.
* předmětové lístkové katalogy umístěné v Hale služeb NK ČR
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_kat_predm.htm)
Z dalších volně dostupných zdrojů Vám můžeme doporučit např. bibliografie Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz/) zaměřené na české dějiny.
V bázi NKC jsme např. nalezli tyto dokumenty:
* Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. Díl 1-2. Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze a Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v nakl. Mladá fronta, 2007. 2 sv. ISBN 978-80-204-1711-4 ; ISBN 978-80-204-1712-1.
* TOUFAR, Pavel. Opilci, falešní hráči a mlsní žrouti aneb ze života našich předků. Benešov : Start, 2008. s. 117-221 s. ISBN 978-80-86231-46-4.
* The diffusion of food culture in Europe from the late eighteenth century to the present day. Prague : Academia, 2005. 300 s. ISBN 80-200-1325-3.
* Dobrou chuť. V Českých Budějovicích : Jihočeské muzeum, 2003. 135 s. ISBN 80-86260-26-7.
* Dobrou chuť, velkoměsto : sborník příspěvků z 23. vědecké konference Archivu hlavního města Prahy, uspořádané ve spolupráci s Institutem mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ve dnech 5. a 6. října 2004 v Clam-Gallasově paláci v Praze. Praha : Scriptorium : Archiv hlavního města Prahy, 2007. 465 s. ISBN 978-80-86852-16-4 ; ISBN 978-80-86197-85-2.
* PLESKOTOVÁ, Petra. 20 000 let vaření : o kuchyni a kuchařích.  Praha : Albatros, 1976. 115 s.
* MONTANARI, Massimo. Hlad a hojnost : dějiny stravování v Evropě. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2003. 227 s. ISBN 80-7106-560-9.
Všechny výše uvedené knihy si můžete na základě platného čtenářského průkazu
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98)
prostřednictvím báze NKC objednat ke studiu do Všeobecné studovny NK ČR.
Knihy, které jsou součástí příručních knihoven jednotlivých studoven (např.
článková biblibliografie z let 1953-1990) je možné studovat na základě jednodenní vstupenky.
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.10.2009 15:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu