Strategické a taktické letectvo
Text dotazu
Dobrý den, zpracovávám práci na téma Luftwaffe a z různých zdrojů jsem se dočetla o prvotním rozhodování zakladatelů Luftwaffe, zda li má být toto letectvo orientováno jako strategické nebo taktické. Nikde jsem se však nedočetla, co znamená ono strategické a co taktické letectvo a pro jaké se nakonec němci rozhodli a za jakých okolností. Mohli byste mi tuto problematiku trochu osvětlit?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pojmy strategické a taktické letectvo označují takovou složku letectva, případně doktrínu budování leteckých sil, která je vhodná pro eponymní účel. V případě strategického letectva jsou vzdušné síly koncipovány tak, aby byly schopny zasáhnout cíle ve vnitrozemí (průmyslové kapacity, vojenská zařízení aj.). Takticky orientované letectvo má za primární cíl přímou podporu bojujících jednotek. Tomu odpovídá i početní zastoupení typů letadel: u strategicky orientovaného letectva jeho páteř tvoří dalekonosné bombardéry a stíhací doprovod, takticky orientované letectvo preferuje bitevní letouny a lehčí bombardéry.
Luftwaffe nastoupila cestu takticky orientovaného letectva postupně v polovině 30. let. Rozhodujícími faktory byla mj. Heinzem Guderianem prosazovaná taktika kombinovaného užití zbraní (zjednodušeně řečeno zapojení pěchoty, tanků a letectva v kooperaci), která vyžadovala určitý podíl letadel, schopných poskytnout blízkou podporu, a rozhodnutí Ernsta Udeta z roku 1936, preferující střemhlavé bombardéry nad strategickými.
Použité zdroje
McNab, Chris, Wurm, Pavel. Organizace a bojiště německé Luftwaffe ve 2. světové válce. 1. české vydání. Praha : Svojtka & Co., 2010. ISBN:978-80-256-0259-1 (váz.)
Udet, Ernst, Balous, Miroslav, Smékal, Stanislav, Škubal, Václav. Můj život letce. 1. vyd. Plzeň : Mustang, 1993. 118 s. ISBN:80-85831-06-6 váz.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.04.2017 13:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu