strany SPR-RSČ
Text dotazu
Dobrý den,
zpracovávám referát na téma strany SPR-RSČ, přičemž mým úkolem je určit, zda byla strana antisystémová či nikoliv. Chtěla bych se proto zeptat, jaká literatura či odborná periodika by byla pro zpracování tohoto tématu vhodná.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
doporučovali bychom Vám nahlédnout do následujících publikací:
Fiala, P. (ed.): Politický extremismus a radikalismus v České republice. Brno : Masarykova univerzita, 1998. (vhodná by měla být zejména kapitola Programová analýza SPR-RSČ a KSČM z hlediska politického extremismu)
Charvát, J.: Současný politický extremismus a radikalismus. Praha : Portál, 2007.
Danics, Š.: Extremismus. Praha : Triton, 2003.
Kreidl, M. – Vlachová, K.: Nastal soumrak extrémní pravice? : Pracovní texty výzkumného projektu „Sociální trendy“ 5/1998. Praha : Sociologický ústav Akademie věd ČR, 1998.
Bastl, M. – Mareš, M. – Smolík, J. – Vejvodová, P.: Krajní pravice a krajní levice v ČR. Praha : Grada Publishing, 2011.
Cerqueirová, A.: Republikáni : šokující odhalení. Praha : Unholy Cathedral, 1999.
Sládek bude prezidentem? Sládek půjde za mříže? Praha : Agentura Pikolo, 1991.
Kredil, M. – Vlachová, K.: Rise and Decline of Right-Wing Extremism in the Czech Republic in the 1990s. Praha : Sociologický ústav Akademie věd ČR, 1999.
Pšeja, P.: Stranický systém České republiky : Politické strany a jejich vývoj 1989-1998. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2005.
Další informace byste mohla najít i v publikacích:
Chmelík, J. a kol.: Extremismus. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2012.
Mareš, M.: Pravicový extremismus a radikalismus v ČR. Brno : Barrister & Principal, 2003.
Mareš, M.: Pravicový extremismus v České republice. Praha : Friedrich-Ebert-Stiftung, 2012.
K tématu jsme našli i následující publicistické články:
Nováček, P. – Sládková, K.: Bázeň před extremisty není na místě. In: Týden. Roč. 4, č. 8 (19970217), s. 18-23.
Šustrová, P.: Co znamená extremistický pohled na svět. In: Český týdeník. Roč. 2, č. 150 (19960611), s. 5.
Vlachová, K.: Česká republika: dvě parlamentní strany jsou považovány za extremistické. In: Týden. Roč. 3, č. 31 (19960729), s. 26-28.
Janata, M.: Extremismus jako politická norma. In: Český týdeník. Roč. 2, č. 163 (19960726), s. 3.
Jařab, J.: Hry se Sládkem, hry na Sládka. In: Listy. Roč. 27, č. 1 (1997), s. 13-15.
Kučera, R.: Kdo může přijít po republikánech?. In: Týden. Roč. 5, č. 37 (19980907), s. 37.
Fábry,J.: Lze rozpustit republikánskou stranu?. In: Nová Přítomnost. Č. 5 (1997), s. 26-27.
Brabec, J. – Spurný, J.: Potlesk, smích a úsměvy : Miroslav Sládek a Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa. In: Respekt. Roč. 2, č. 25 (1991), s.5-6.
Novák, O.: Proti slušnosti a dobrým mravům : Co je vlastně extremismus. In: Respekt. Roč. 7, č. 29 (19960715), s. 2.
Janyška, P.: Proti všem. Republikánská krajní pravice : Sdružení pro republiku-Republikánská strana Československa. In: Respekt. Roč. 2, č. 25 (1991), s. 2-3.
Vlk, L.: Příliš mnoho extrému?. In: Mosty. Roč. 5, č. 24 (1996), s. 9.
Šmíd, J.: Republikáni - levicová ultrapravice. In: Český týdeník. Roč. 2, č. 152 (19960618), s. 3.
Pavlovský, P.: SPR-RSČ, zápory i klady. In: Český týdeník. Roč. 1, č. 23 (19950321), s. 3.
Šídlo, J.: Štěpánův Sládek, Grebeníčkův Štěpán : Jak je to v Česku se zákazem nedemokratických formací. In: Respekt. Roč. 7, č. 10 (19960304), s. 5.
Mandler, E.: Vláda, opozice a extremista Sládek. In: Český týdeník. Roč. 2, č. 164 (19960730), s. 4.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 13:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu