štramanda
Text dotazu
Prosím, sdělte mi, jaký je původ a význam slova štramanda.
Odpověď
Dobry den, slova stramanda se pouzivalo jako oznaceni pro hezkou zenu cca ve dvacatych a tricatych letech 20. stoleti. Nektere prameny uvadeji, ze se dostalo toto slovo do slovniku lidem, kteri se narodili kolem roku 1900. Pochazi s nejvetsi pravdepodobnosti z nemeckeho ein strammer Mensch, ein strammes (fesches) Mädel - hovor. expr.
Zdroj:
SIEBENSCHEIN, Hugo a kol.: Cesko - nemecky slovnik. Praha: Statni pedagogicke nakladatelstvi, Nakladatelstvi Fortuna, 1998, S.541
PALA, Karel - VSIANSKY, Jan: Slovnik ceskych synonym. Praha: Lidove noviny, 1994. S.327: štramanda expr. pašačka, fešačka, fešanda
Akademicky slovnik cizich slov. Praha: Academia, 1998. S.738: štramák, -a expr. rázný, řízný, energický, zdatný člověk, švihák, pašák, chlapík štramácký, štramácky štramanda, -y expr. svižná, fešná žena
Prirucny slovnik jazyka ceskeho. Praha: Statni nakladatelszvi ucebnic, 1948-1951. D.V. S-S. S. 1187:
štram adj. slang. hezký, švarný
štram adv. slang. vojensky razně, ostře
štramanda, -y f. vulg. hezká žena
Na ruznych webovych strankach je uvedeno nekolik clanku, ktere se zabyvaji mluvou deti a mladeze a s prekvapenim se uvadi, ze se slovo stramanda dostalo do dnesniho slovniku skolnich deti. Pokud byste potrebovala podrobnejsi vysvetleni puvodu slova, obratte se, prosim, na Jazykovou poradnu Ustavu pro jazyk cesky AV CR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 11:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu