stožár, etymologie
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o vysvětlení původu slova \"Stožár\". Za odpověď předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
slovo stořár je doloženo ve většině slovanských jazyků. V praslovanštině byly patrně dva tvary: stežer (z něj dále stěžeň) a stožer. V druhém případě nastaly změny přesmykem o-e > e-o či v příponě. Souvisí snad s německým Stock - hůl, poschodí.
Použitá literatura:
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s. ; 24 cm
Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 4. vyd.. -- Praha : SPN, 1992. -- 483 s. ; 21 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2008 14:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu