stolování v antice
Text dotazu
Dobrý den,
zajímám se o dějiny kultury stolování a narazila jsem na tuhle zdánlivě
nepodstatnou otázku: dá se prosím dokladovat (nejlépe z knihy), jakou část
pavího brka si Římané strkali do krku při svých opulentních hostinách?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu jsme prošli celou řadu knih věnovaných společnosti a kultuře starověkého Říma. Dohledali jsme informaci, že brk, který se v antickém Římě používal k vyvolání zvracení, nazývali Římané pinna či penna. Kromě brka se používalo také dávidlo, nejčastěji slaný nápoj. V žádné publikaci či jiném zdroji však bohužel nebylo explicitně uvedeno, která část ptačího brka se do krku vkládala. Z logiky věci i z některých přidružených poznámek se však dá usuzovat, že se jednalo o část brka, která byla pokryta peřím. Za měkký konec by se brk špatně držel a ovládal, v anglicky psaných pramenech se často uvádí, že hrdlo bylo lechtáno (tickle) brkem. Jedna z historek pocházející od Tacita uvádí, že císař Claudius byl otráven brkem, jehož okraje byly napuštěny prudkým jedem. Všechny výše uvedené skutečnosti tedy poukazují spíše na měkkou část pera.
Pokud je pro Vás tato informace v rámci Vašeho studia kultury stolování důležitá, můžete se zkusit obrátit na některého z odborníků na římské dějiny a kulturu Ústavu řeckých a latinských studií FF UK: http://urls.ff.cuni.cz/
Převážnou část informací jsme nalezli v anglicky psaných knihách dostupných v rámci Google Books: http://books.google.com/
* Lewis R. Goldfrank, Neal Flomenbaum. Goldfrank's toxicologic emergencies. 8. vyd. McGraw-Hill Professional, 2006. ISBN 0071479147 (strana: 4)
* Patrick Faas. Around the Roman table. Palgrave Macmillan, 2002. ISBN 0312239580, 9780312239589. (strana 66-67)
* A new and copious lexicon of the Latin language: compiled chiefly from the Magnum totius latinitatis lexicon of Facciolati and Forcellini, and the German works of Scheller and Luenemann. J.H. Wilkins and R.B. Cater, 1838. (strana 665)
* Corrado Augias, A. Lawrence Jenkens. The secrets of Rome: love & death in the eternal city. Rizzoli Ex Libris, 2007. ISBN 0847829332, 9780847829330.
* Richard Dargie. Rich and Poor in Ancient Rome. Black Rabbit Books, 2005. ISBN 1583407227, 9781583407226.
* Maguelonne Toussaint-Samat. A history of food. Wiley-Blackwell, 1994. ISBN 0631194975, 9780631194972. (strana 270) aj.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.11.2010 11:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu