Stojí či stál v minulosti na našem území kostel zasvěcený sv. Dorotě?
Text dotazu
Stojí či stál v minulosti na našem území kostel zasvěcený sv. Dorotě? Našla jsem "jen" několik kaplí a oltářů.
Odpověď
Dobrý den,
kostel sv. Doroty na území dnešního státu jsme, v nám dostupných zdrojích,  nenašli; pouze jen kaple, o kterých, jak píšete, víte.
V literatuře je nejčastěji zmiňován augustiánský kostel sv. Doroty ve Vratislavi, založený r. 1352, dok. kolem r. 1400  (poničený za 2. sv. války).
"...Císař Karel IV. měl za manželku slezskou kněžnu Annu, dceru Jindřicha Javornického... Po zhoubných požárech r. 1341—1344 Vratislav byla podle vlastního plánu Karla IV. znovu vystavěna a až za řeku Olavu rozšířena. Tento panovník dal tu nákladem svým zbudovati krásný kostel sv. Doroty s třemi loděmi, stejně vysokými a střechami chrámu tohoto je viděno daleko..."
Zdroj: SLÁMA, František. Vlastenecké putování po Slezsku: obrazy národopisné, historické a kulturní z rakouského a pruského Slezska . V Praze: Tiskem a nákladem J. Otty, [1886]. s. 10. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:dff63cf7-06af-4ec6-9fb7-3db764a4962d
Další místa, kde je uváděn 'kostel sv. Doroty':
Steinlův kostel sv. Doroty ve Vídni
NOVÁKOVÁ, Stanislava. Krajířové z Krajku z Korutan di zemí České koruny. České Budějovice: Veduta, 2010.
Radków (Radkov) - pozdně gotický farní kostel sv. Doroty ze 16. st.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.12.2020 15:05
Anonym píše:
Čtvrtek 08.09.2022 03:14
Podle databáze https://www.kostolyslovenska.sk/ se na Slovensku nacházejí kostely zasvěcené sv. Dorotě v těchto místech:
- Čavoj (okres Prievidza)
- Forbasy (okres Stará Ľubovňa)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu