stín
Text dotazu
V kterem ruskem klasikovi ( Dostojevský, Gogol). Existuje povidka o člověku ,který stratil stín ? Pak se mi nechce vybavit německá povídka (román) s období romantismu o muži který prodal stín. Mám dojem že souvisi se slovem Peter v nýzvu knihy nebo jménu autora. Vyšlo dávno v Odeonu v knihovně světové četby. A ještě jestli nevite v které jiné knize by téma stráty stínu nebo přiřčení stínu mohlo býti tématem. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobry den, jedna se o povidku Adalberta von Chamissa Podivuhodny pribeh Petra Schlemihla (poprve vydano v r. 1814). Tematem dila je pribeh chudeho Petra, ktery se rozhodne prodat Dablu svuj stin za bohatstvi. Nasledne Petr trpi sikanami ze strany lidi, kteri se mu strani kvuli jeho odlisnosti. Ziskat zpet stin muze vsak pouze vymenou za svou dusi, coz odmitne a rozhodne se zasvetit zbytek sveho zivota vede.
Bohuzel, nepodarilo se nam najit zminku o ruskem klasikovi, ktery by do sveho dila umistil motiv ztraty stinu. Napadne podobny von Chamissove povidce motiv se ovsem objevuje v povidce Nikolaje Gogola Nos, ktera vypravi pribeh prisediciho Kovaljova, jenz se jednoho rana probudi bez nosu.  V uvodu do polskeho vydani Gogolovych povidek rusista a literarni vedec Bohdan Galster pise: "Prisedici Kovaljov je bez pochyby zpribuznen s 'cizimi lidmi' nemecke romanticke literatury, zejmena s hrdinou Podivuhodneho pribehu Petra Schlemihla od Adalberta von Chamissa, ktery prodal svuj stin dablu a take se Spikherem z Dobrodruzstvi silvestrovske noci od E. T. A. Hoffmanna, jehoz demonicka Giulietta zbavila odrazu v zrcadle... Oba dva - i Schlemihl, i Spikher - se proti sve vuli ocitli mimo spolecnost, oba dva, poznamenane 'odlisnosti', spolecnost neprijala... Gogoluv 'cizi clovek' lisi se vsak od svych nemeckych predchudcu. Neni inertni obeti tajemnych a nebezpecnych pekelnych sil, nestyska se mu po navratu do mestackeho prostredi, ktere ho odmitlo. Pocituje vsak panicky strach ze 'stigmatu odlisnosti', jehoz odhaleni se rovna hrozbe jiz nejen odcizeni, nybrz ztraty dosavadniho spolecenskeho statusu".
O vyse zminenem nemeckem romantickem autorovi E. T. A. Hoffmannovi je znamo, ze trpel maniodepresivnimi sklony, ktere se projevovaly m. j. strachem z mozne existence vlastniho dvojnika a strachem ze ztraty stinu. Bez pochyby se tyto obsese promitaly do spisovatelova dila (viz motiv ztraty odrazu v zrcadle), ovsem primo motiv ztraty stinu se v Hoffmannove dile neobjevuje.
Dale se tema stinu i zbaveni se stinu vyskytuje jako jeden z ustrednich pojmu v mysleni Carla Gustava Junga.
Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Podivuhodn%C3%BD_p%C5%99%C3%ADb%C4%9Bh_Petra_Schlemihla
Hrbata, Z. - Prochazka, M.: Romantismus a romantismy. Praha: Nakladatelstvi Karolinum, 2005
Galster, B.: Wstep. In: Gogol, M.: Opowiesci. Wroclaw - Krakow: Zaklad Narodowy im. Ossolinskich : Wydawnictwo, 1972
http://jung.sneznik.cz/soubor_slovnik/slovnik_stin.htm
www.studuj-jinak.cz/referaty/download.php?id=866 .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.11.2008 11:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu