Šternebk
Text dotazu
Při čtení Kroniky Mladoboleslavské od mistra Jiřího
Bydžovského,jinak také t.zv.Kezeliova kronika,vydané v r.1935 jsem se setkal
s různými názvy měst či míst a mimo jiné také se jménem
Šternburk(viz.Úvod,str.XLIII,4-tý řádek od spodu;cituji:...prostřednictvím
rychtáře Ad.Kayla ze Šternburku....;konec citace).Jde v tomto případě o
moravský Šternberk?Je známo více o osobě Adama Kayla?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
přídomek ze Šternburku pravděpodobně neodkazuje na obec Šternberk (ať na Moravě či Český Šternberk). Dle zápisu ze starších dob uvedených v knize:
HOSÁK, Ladislav. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Academia, 1970-1980, bylo toto místní jméno zapisováno pouze Sternberg.
Zdá se, že se nejedná ani o chybný zápis Šternburk/Šternberk, neboť v kronice je uveden i Adam ze Šternberka. Autor kroniky si tedy byl vědom obou přídomků.
V pobělohorském období se na českém území usadilo poměrně značné množství cizinců. Je tedy možné, že rodina Adama Kayla ze Šternburku pocházela z Německa, kde se přídomek "von Sternburg" vyskytuje.
Bohužel, více informací o osobě Adama Kayla ze Šternburku se nám nepodařilo nalézt. Jak je zřejmé i z Kezeliovy kroniky, tato osobnost je úzce spjata s Mladou Boleslaví. Dlouho působil Adam Kayl ze Štenburku jako mladoboleslavský radní a v roce 1640 se stal rychtářem města. Další biografické údaje k této historické postavě ovšem knihy věnované mladoboleslavské historii neuvádějí.
Se svým dotazem se zkuste obrátit přímo na regionální historiky Muzea Mladoboleslavska:https://www.muzeummb.cz/napiste-nam/
Použitá literatura a zdroje:
* Kezelius Bydžovský, Jiří. Kronika mladoboleslavská od Mistra Jiřího [Kezelia] Bydžovského sepsaná : vydáno na oslavu 600. výročí povýšení Mladé Boleslavě na město. V Mladé Boleslavi : Městská rada mladoboleslavská, 1935.
* Řehounek, Jan. Zanechali tady stopu : osobnosti regionu Taxis Bohemia. 1. vyd. Nymburk : Kaplanka, 2008.
* Čtení o Mladé Boleslavi. 2., rozš. vyd. Mladá Boleslav : Kultura města Mladá Boleslav : Infocentrum Mladá Boleslav, 2010.
* Beneš, Luděk. Osobnosti Mladoboleslavska. [Mladá Boleslav] : Muzeum Mladoboleslavska, 2009.
* Kramerius: http://kramerius.nkp.cz
* World Biographical Information System (licencovaná databáze) aj.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 10:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu