Štěpán Bačkora
Text dotazu
Dobrý večer,
pracuji na seminární práci na téma: Štěpán Bačkora Báchorky pro dítky a přátelé jejich. Chtěla bych vás tímto požádat, zda-li nevíte, příp.můžete mi zjistit, kde bych sehnala nějakou kritickou literaturu o Štěpánu Bačkorovi, případně o tomto jeho díle? Budu vděčná za jakoukoliv informaci. Děkuji za informace
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu jsme ve zdrojích Národní knihovny nalezli následující údaje:
Štěpán Bačkora (2. července 1813 Malín - 17. prosince 1887 Praha) byl český učitel. Přes padesát let vyučoval na pražských obecných školách. Před rokem 1848 organizoval porady pedagogů a česká divadelní představení. Během Bachova absolutismu pokračoval navzdory zákazům ve výuce v českém jazyce.
Vedl časopisy Posel z Budče a Škola. Psal učebnice a knihy pro děti. Roku 1886 byl oceněn zlatým záslužným křížem od císaře Františka Josefa, V databázi NKC Národní knihovny ČR, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze jsme nalezli 33 záznamů o knihách, jejichž autorem je Štěpán Bačkora.
V článku o Š. Bačkorovi, http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C4%9Bp%C3%A1n_Ba%C4%8Dkora, jsme nalezli následující odkazy :
1.Štěpán Bačkora1.Štěpán Bačkora. Národní listy, 1887-12-18, roč. 27, čís.
347, s. 2. Dostupné online [cit. 2011-07-09].
2.KRYŠPÍN, Vojtěch. Obraz činnosti literární učitelstva českoslovanského za posledních 100 let. Praha : M. Knapp, 1885. 422 s. Dostupné online. Kapitola Bačkora Štěpán, s. 55-57.
3.Štěpán Bačkora. Světozor, 1871-05-19, roč. 5, čís. 20, s. 234. Dostupné online [cit. 2011-07-09].
4.Štěpán Bačkora. Humoristické listy, 1888-03-02, roč. 30, čís. 9, s. 76.
Dostupné online [cit. 2011-07-09].
5.Plné znění článků viz online archiv v ÚČL AV ČR.
6.Štěpán Bačkora. Národní politika, 1887-12-18, roč. 5, čís. 348, s. 3.
Dostupné online [cit. 2011-07-09].
7.Slavnostní odevzdání řádu. Národní listy, 1886-10-17, roč. 26, čís. 288, s. 3. Dostupné online [cit. 2011-07-09].
Josef Bačkora,starší bratr Štěpána, (2. února 1803 Malín - 5. prosince 1876
Praha) byl český pedagog. Dvacet let vyučoval na c. k. české hlavní škole (dříve vzorná česká škola) v Praze. Byl autorem učebnic a knih pro mládež.
Překládal z ruštiny.
V databázi NKC Národní knihovny ČR, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze jsme nalezli 21 záznamů o knihách, jejichž je autorem anebo je napsal spolu s bratrem.
zdroj : http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Mno%C5%BEislav_Ba%C4%8Dkora
odkazy :
1.Josef Množislav Bačkora1. KRYŠPÍN, Vojtěch. Obraz činnosti literární učitelstva českoslovanského za posledních 100 let. Praha : M. Knapp, 1885. 422 s. Dostupné online. Kapitola Bačkora Josef Množislav, s. 53-55.
2.Propuštění učitelů. Národní listy, 1868-06-19, roč. 8, čís. 167, s. 2. Dostupné online [cit. 2011-07-09].
3.K pobytu Jeho Veličenstva císaře v Praze. Národní listy, 1868-06-25, roč. 8, čís. 173, s. 2. Dostupné online [cit. 2011-07-09].
Podrobnější informace o obou autorech naleznete v knize Forst, Vladimír. Lexikon české literatury. Díl 1. Praha : Academia 1985, s. 109-110.
doporučená literatura :
Kryšpín, Vojtěch: Obraz činnosti literární učitelstva československého za posledních 100 let : od r. 1780 do r. 1882. S doplňkem za léta 1883 a 1884 / sepsal Vojtěch Kryšpín. - Praha : Knapp, 1885 Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. - Praha : Otto, 1888-1909. - 28 dílů
Forst, Vladimír: Lexikon české literatury : Osobnosti, díla, instituce / vedoucí redaktor Vladimír Forst. - Praha : Academia, 1985. - Sv. 1 (A-G)
Doporučujeme Vám obrátit se ještě na knihovnu Ústavu pro českou literaturu AV ČR, http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2012 11:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu