Štěpán Bačkora
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych informace o spisovateli Štěpánu Bačkorovi, dále jestli neexistuje k jeho dílu nějaká sekundární literatura nebo nějaká monografie, jedná se mi o dílo Báchorky pro dítky a jejich přátele. Děkuji moc
Odpověď
Dobrý den, stručné životopisné informace o Štěpánu Bačkorovi je možné nalézt v Databázi národních autorit NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/aut), podrobněji o autorovi pojednávají následující slovníky:
1) Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. Sv. 1, A-G. Praha: Academia, 1985. Str. 109-110.
- naleznete zde i odkazy na další literaturu týkající se Š. Bačkory a jeho díla
2) KRYŠPÍN, Vojtěch. Obraz činnosti literární učitelstva českoslovanského za posledních 100 let. Od r. 1780 do r. 1882. V Praze: M. Knapp, 1885. Str. 55-57.
- i s podobiznou
3) Ottův slovník naučny: ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Třetí díl, B-Bianchi. V Praze: J. Otto, 1890. Str. 46-47.
Odkazy na další zdroje můžete získat pomocí rejstříku World Biographical Index Online (placený zdroj), bližší informace na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#wbi, jedná se o rejstřík k mikrofišové kolekci World Biographical Archive. Rejstřík lze využít buď z počítačů Národní knihovny ČR, např. ve studovně Referenčního centra (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm), nebo přes vzdálený přístup odkudkoli (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104). Podmínkou pro oba přístupy je však platný čtenářský průkaz Národní knihovny ČR. Mikrofiše archivů jsou k dispozici k nahlédnutí rovněž v Referenčním centru NK ČR.
Dokumenty vztahující se k osobě a dílu Š. Bačkory se nacházejí také v Bibliografii české literární vědy Ústavu pro českou literaturu AV ČR, resp.
její retrospektivní části - Retrospektivní bibliografie do r. 1945 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=ret), např.:
* Štěpán Bačkora, zasloužilý spisovatel a paedagog český. In Národní listy 27, 1887, č.347, s.2, 18.12., nepodepsáno
* Bačkorova čítanka, druhé a rozmnožené vydání... Literní závěstí. In Posel z Budče 2, 1849, č.47, s.751, 22.11., nepodepsáno
Záznamy dalších dokumentů je možné vyhledat zadáním výrazu bačkor$ (znaménko "$" nahrazuje 1 a více znaků) do pole název nebo předmět, doporučujeme vyzkoušet obě.
Dílo Báchorky pro dítky a přátele jejich (Báchorky pro dítky a přátele jejich / sepsal Štěpán Bačkora ; s 5 původními obrázky od K. Gareise. 2., rozmnožené vyd. V Praze : F. Kytka, [mezi 1878 a 1879] (Tiskem Rohlíčka a Sieverse). 111 s., [4] l. barev. obr. příl. : il. ; 18 cm) máme v případě zájmu ve fondu NK ČR, avšak v současné době probíhá jeho digitalizace.
Další 4 díla jsou již zdigitalizovaná a dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowByAuthor.do?author=Bačkora_Štěpán),
ovšem přístup k plnému textu může být v souladu s autorským zákonem omezen pouze na počítače v budově NK ČR.
V databázi Archivní fondy a sbírky v České republice
(http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx)
jsme nalezli také archivní fond Štěpána Bačkory, ale bohužel není veřejnosti přístupný:
Název fondu (sbírky): Bačkora Štěpán
Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Nymburk se sídlem v Lysé nad Labem Místa vzniku fondu Poděbrady Časový rozsah: 1843-1863
Metráž: 0,11 bm (z toho nic není zpracováno) Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Bačkora Štěpán, učitel, Poděbrady Tematický popis: agenda vychovatelských porad, korespondence související s činností "Posel z Budče", korespondence "Matice Komenského", různé proslovy aj.
Archivní pomůcky: nejsou
Jelikož veškerá literární činnost Š. Bačkory se vztahuje ke škole a výchově, odkazy na další zdroje by Vám mohla poskytnout také Národní pedagogická knihovna Komenského (http://www.npkk.cz/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 12:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu